Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Akcija “Tvoja kosa – moja kosa“ privukla veliki broj građana

Tvoja kosa – moja kosa5

Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka u Federaciji Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu organizovalo akciju prikupljanja kose za izradu perika za mališane, koji se bore sa opakom bolešću. Odziv građana je bio zaista veliki, ne samo da doniraju kosu, nego i da se ošišaju u znak solidarnosti sa djecom koja tokom liječenja od raka uglavnom ostanu bez kose. Današnja akcija je nazvana “Tvoja kosa – moja kosa“ i samo je jedna od aktivnosti kojom udruženje obilježava 15. februar Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka, javlja Anadolu Agency (AA)

Fikret Kubat, potpredsjednik i projekt menadžer Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka u F BiH naglasio je da je prevashodni cilj da se dođe do toga da perike za oboljelu djecu izrađuju u BiH, a ne da se moraju uvoziti iz inostranstva.

“U povodu 15. februara organizovali smo niz aktivnosti, a jedna od njih je upravo ‘Moja kosa – tvoja kosa’. Svi građani koji žele da daju podršku dječici, koja prolaze kroz težak period u životu, bore se da pobijede velikog neprijatelja rak, mogu im šišanjem dati podršku. Oni koji žele doniraju kosu, koja je duža od 30 centimetara i nije tretirana, mogu to učiniti i danas i nakon ove akcije. Udruženje planira da u kontinuitetu nastavi sa izradom perika, tako da ćemo raditi na edukaciji vlasuralja, kako ne bi morali da ih donosimo iz regiona ili Amerike, nego da ih pravimo kod nas“, kaže Kubat.

Dodao je da je udruženje imali brojne pozive građana da doniraju kosu za dječje perike, što ih je i potaklo da organizuju akciju “Tvoja kosa – moja kosa“.

“Ovo je jako zanimljiva akcija. Vjerujemo da će se u njoj prepoznati i donatori i institucije vlasti. Naime, vlasuraljski zanat u BiH izumire, pa je ovo prilika da ga oživimo. Pozivu da učestvuju u ovoj akciji odazvali su se mnogi sarajevski frizeri i na tome im hvala“, zaključio je Kubat.

Lejla Kamerić, predsjednik Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka naglašava da je svake godine u prosjeku 55 do 60 novooboljele djece, što je svjetski prosjek.

“S obzirom da je dječji rak jako rijetka bolest i da generalno jako malo populacije obolijeva od toga, a da je bolest koja može izazvati teške posljedice i smrt, mi smo tu da kao udruženje podignemo svijest o tome. Pokušavamo ukazati na to da ta djeca postoje, da ta bolest postoji i da treba neko da oprati pažnju na to. Ta djeca trebaju poseban tretman, pristup inovativnoj medicini, potrebno je sanirati i prepoznato posljedice na odgovarajući način. Uostalom potrebna je pomoć cijeloj familiji“, istakla je Kamerić.

Svi oni koji danas nisu bili u prilici da doniraju kosu za izradu perika za djecu oboljelu od raka to mogu uraditi i u narednom periodu. Naime, pet sarajevskih frizerskih salona otvoriće vrata svima koji žele da doniraju kosu da to učine besplatno u njihovim salonima. Na ovaj humani potez za sada su se odlučili: Frizerska akademija Radionica by Elvir, Studio En, Salon Fashion, Salon Ken i Salon Riki.