Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krijumčarenje akciznih proizovda

Akcija “Wolf”: Zatražen pritvor, mjere zabrane i raspisivanje potjernice

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su kao organizirana skupina, vršili krijumčarenje i dalju prodaju velike količine akciznih proizvoda

Nakon ispitivanja osumnjičenih osoba, postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora i mjera zabrane, te raspisivanje međunarodne potjernice za petoricu osumnjičenih i uhapšenih u sklopu akcije kodnog naziva “Wolf”.

Radi se o osumnjičenima – Ranku Vukoviću iz Foče za koga je zatraženo određivanje mjere pritvora od 30 dana zbog zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto, a za osobom inicijala V. R. iz Plužina (Crna Gora) zatraženo je raspisivanje međunarodne potjernice, budući da se nalazi na području Crne Gore.

Istovremeno, za osumnjičene Jovana Milutinovića, Ratka Jankovića i Radenka Obrenovića, svi iz Foče, zatražene su mjere zabrane napuštanja boravišta, zabrane putovanja i ograničenje kretanja, te obvezno periodično javljanje u policijsku stanicu.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su kao organizirana skupina, vršili krijumčarenje i dalju prodaju velike količine akciznih proizvoda, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama Bosne i Hercegovine, u skladu s poreznim zakonodavstvom BiH.

– Na navedeni način, ostvarivali su veliku nezakonitu imovinsku korist, te nanijeli štetu Budžetu i svim građanima Bosne i Hercegovine – saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo BiH nastavlja intenzivnu istragu u odnosu na sve osumnjičene koji su bili obuhvaćeni akcijom, koju su po nalogu Tužiteljstva BiH proveli policijski djelatnici Granične policije BiH i MUP-a RS.