objavljeni snimci

U akciji “Wolf” uhapšeno 14 osoba, bit će procesuiran i granični policajac (VIDEO)

Direktor Granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić kazao je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu da je prvi put na takav način ostvarena saradnja između policijskih agencija pod nadzorom Tužilaštva BiH i naredbama Suda BiH

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, provodi se akcija kodnog naziva “Wolf”, usmjerena na otkrivanje i procesuiranje osoba osumnjičenih za nezakonit promet velike količine akciznih proizvoda, a izvršen je pretres na 17 lokacija i uhapšeno 14 osoba.

U akciji koju koordinira tužioc Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, na terenu je učestvovalo više od 250 policijskih djelatnika Granične policije Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Direktor Granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić kazao je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu da je prvi put na takav način ostvarena saradnja između policijskih agencija pod nadzorom Tužilaštva BiH i naredbama Suda BiH.

U akcije je, dodaje, zadokumentirano izvršenje više krivičnih djela organiziranog krijumčarenja i ‘rasturanja’ cigareta stranog porijekla bez akciznih markica uz učestvovanje većeg broja osoba organiziranih u međusobno povezivanje kriminalne grupe radi ostvarenja tog krivičnog djela.

Galić je dodao da u toj grupi svi imaju jasne uloge koje su podijeljene na organizatore, dobavljače, vozače, čistače, kupce i saučesnike u krijumčarenju i rasturanju te akcizne robe.

– Ovako organizirane kriminalne grupe su se međusobno povezivale u kriminalnu mrežu koja se protezala od Crne Gore do Bosne i Hercegovine, a sve u cilju izvršenja istovrsnih krivičnih dijela krijumčarenja i rasturanja akcizne robe – pojasnio je.

Tokom provođenja te operativne akcije izvršen je pretres na 17 lokacija na području Foče i Banje Luke te uhapšeno 14 osoba, izuzete su veće količine mobilnih telefona, SIM kartica, motorola, oružja, cigareta i vozila.

– Poseban značaj za ovu saradnju ima i sama konfiguracija terena na području Foče na putevima koji vode na granične prijelaze s Crnom Gorom zbog čega u proteklom periodu ni jedna od ove dvije agencije nije imala zapažene rezultate u sprečavanju kriminaliteta, a posebno u krijumčarenju akciznih roba – dodao je Galić.

Također, podvukao je da je saradnja razvijana od centralnog do najnižeg lokalnog nivoa, što znači da su sve aktivnosti rađene pod nadzorom Tužilaštva BiH i razvijena je saradnju između uprava kriminalističke policije.

– Bit će procesuiran i jedan službenik Granične policije i jedna osoba koja više nije uposlenik MUP-a RS-a, ali dok smo radili ovu akciju bio je aktivni pripadnik MUP-a Republike Srpske – naglasio je Galić.

Direktor policije Republike Srpske Siniša Kostrešević nazvao je ovu akciju vrlo dobro organiziranom te je ocijenio da je ona dobro urađena i u operativnoj obradi s cilju sprečavanja organiziranog kriminala.

U pitanju je jedna od najopsežnijih akcija u borbi protiv nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda, kojima počinitelji ostvaruju veliku nezakonitu imovinsku korist.