Konferencija

“Akcija za energetsku tranziciju u BiH” okupila stručnjake i donosioce odluka

l_6c9e12ed38a5565167c21e76783de4c5

Ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist podsjetila je da je BiH dobila status kandidata za članstvo u EU, te da je energetska efikasnost jedan od prioriteta koji moraju biti ispunjeni na tom putu

Konferencija “Akcija za energetsku tranziciju u Bosni i Hercegovini” okupila je danas u Sarajevu predstavnike vlasti, stručnjake iz javnog i privatnog sektora, kao i međunarodne predstavnike te predstavnike civilnog društva koji će razmotriti kako 2023. može biti godina djelovanja u smjeru energetske tranzicije u skladu sa Zelenom agendom EU za zemlje zapadnog Balkana.

Predsjednik Zelenog kluba i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović poručio je na otvaranju konferencije da se donosioci odluka u BiH ne trebaju plašiti nepoznatih pojmova poput dekarbonizacije, pravedne tranzicije, Sofijske deklaracije, zelene agende i energetske tranzicije.

– Sve su to vrlo jednostavne i logične teme koje su neizbježne te zato želimo pozvati donosioce odluka da zajedno radimo u korist naše budućnosti – rekao je Magazinović.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac istakao je da je po pitanju dekarbonizacije energetskog sektora naša najvažnija aktivnost izrada Integrisanog energetskog i klimatskog plana BiH za period do 2030.

– U tom dokumentu definisali smo ciljeve za 2030. za povećanje mjera energetske efikasnosti, povećanje udjela obnovljivih izvora energije, kao i smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte. Taj plan će omogućiti BiH da integriše energetske i klimatske ciljeve, kao i politike i mjere, pomažući usklađivanje energetskih politika sa EU – naveo je Košarac.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera naglasila je da već postoji uspostavljena čvrsta osnova u smislu planova koji postoje na općinskom nivou i modela po kojim je privatni sektor prihvatio energetsku efikasnost u saradnji s vlastima i civilnim društvom.

Dodala je da je te modele moguće replicirati i pozvala na ubrzanu energetsku tranziciju.

Ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist podsjetila je da je BiH dobila status kandidata za članstvo u EU, te da je energetska efikasnost jedan od prioriteta koji moraju biti ispunjeni na tom putu.

Raduje je što je ministar Košarac najavio da će se raditi na hitnom usvajanju određenih dokumenata koji su izuzetno važni za postizanje tog cilja.

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler rekao je da je EU uz BiH kad je energetska tranzicija u pitanju, što dokazuju i nove investicije u energetiku čiju realizaciju očekuje uskoro.

Poručeno je da će konferencija biti prilika da se razgovara o tome kako ubrzati i povećati djelovanje ka budućnosti u kojoj će se koristiti čistiji izvori energije u Bosni i Hercegovini, uključujući i kroz nedavno najavljeni Energetski paket pomoći iz EU.