BiH

Safet Softić

“Ako MUP RS ozbiljno shvata informacije State Departmenta, nek istraže zašto su Dodik i Špirić na crnoj listi”

01/09/2021

Očekujem da će Lukač i MUP RS-a, uzimajući u obzir ovaj jasno iskazani stav, u što skorijem periodu provesti istragu o ranijim informacijama State Departmenta na osnovu kojih su zvaničnici SNSD-a Milorad Dodik i Nikola Špirić smješteni na američku „crnu listu“ - kaže Softić

Tvrdnja ministra unutrašnjih poslova entiteta RS Dragana Lukača da ministarstvo kojim rukovodi ozbiljno doživljava informacije State Departmenta i da će postupati u skladu sa njima zavređuje pohvale, ocijenio je potpredsjednik SDA, zamjenik predsjedavajućeg Kluba SDA u Predstavničkom domu PSBiH Safet Softić.

– Očekujem da će Lukač i MUP RS-a, uzimajući u obzir ovaj jasno iskazani stav, u što skorijem periodu provesti istragu o ranijim informacijama State Departmenta na osnovu kojih su zvaničnici SNSD-a Milorad Dodik i Nikola Špirić smješteni na američku „crnu listu“ – kaže Softić.

Kada su u pitanju informacije o mogućim terorističkim napadima u Bosni i Hercegovini, čiju je provjeru Lukač najavio, Softić ga podsjeća da je to upozorenje bilo prisutno i u ranijim preporukama State Departmenta američkim državljanima koji imaju namjeru putovati u Bosnu i Hercegovinu, te da se upozorenje identičnog sadržaja odnosi na gotovo sve evropske države.

– State Department preporučuje Amerikancima da zbog opasnosti koje im potencijalno prijete ne putuju u Ujedinjeno Kraljevstvo, Španiju ili Francusku. Takva preporuka se ne odnosi na Bosnu i Hercegovinu. Dakle, ne postoji prostor za Lukačevu brigu i MUP RS-a može kapacitete uložiti u druge sigurnosne prijetnje, poput učestalih napada na bošnjačke povratnike u entitetu RS – zaključio je Softić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.