Predstavnički dom PSBiH

Magazinović: Hoće li Vučić isplatiti hiljade radnika iz RS-a kad ne dobiju platu zbog bojkota

sasa-magazinovic-fena

U Sarajevu je danas održan sastanak s predsjednicima svih klubova u Predstavničkom domu PSBiH na kojem se trebao dogovoriti dalje funkcioniranje tog najvišeg zakonodavnog tijela u zemlji, ali se na sastanku nisu pojavili predstavnici klubova stranaka koje dolaze iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska

Predsjedavajući Kluba poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović kazao je danas da pored svih problema u BiH trenutno se vodi kampanja u Republici Srpskoj između dva bloka čiji su svi taoci.

Dodao je da postoji problem koji trenutno otežava situaciju, a to je da opozicione partije iz Republike Srpske čekaju da lider vladajućeg SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik napravi grešku, dok Dodik čeka da opozicija napravi grešku.

– I jedni i drugi su u iščekivanju da one koji su im sa suprotne strane proglase izdajnicima. To je najveći strah koji postoji i to je razlog zašto se predstavnici iz RS-a u Predstavničkom domu nisu pojavili na sastanku – stava je Magazinović.

U Sarajevu je danas održan sastanak s predsjednicima svih klubova u Predstavničkom domu PSBiH na kojem se trebao dogovoriti dalje funkcioniranje tog najvišeg zakonodavnog tijela u zemlji, ali se na sastanku nisu pojavili predstavnici klubova stranaka koje dolaze iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

– Trenutno je kampanja u Republici Srpskoj između dva bloka čiji smo svi zajedno taoci. Ipak moj osjećaj je da bi i jedni i drugi napravili korak nazad, ali su u međusobnoj blokadi. To znači samo jedno, a to je da se Dodik i opozicija trebaju prigrliti i zajedno se vratiti u institucije jer niko to neće učiniti sam – stava je.

Govoreći o ekonomskom aspektu i neusvajanju ovogodišnjeg budžeta, iznio je podatak da se u hiljadama broje građani i iz Republike Srpske koji zbog činjenice da krajem septembra ističe Odluka o privremenom finansiranju neće dobiti platu.

Mišljenja je da je potez predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denisa Zvizdića koji je sazvao današnji sastanak konstruktivan i odgovoran jer se sjednica mora održati i na njoj će se odlučivati, a ako neko sebe izuzme iz odlučivanja to je njegov lični stav.

Međutim, nije isključio mogućnost eventualnog parcijalnog odlučivanja i donošenje samo odluke o privremenom finansiranju, ali naglašava da je to i korak po korak povratak u institucije BiH što je, ističe, i cilj jer je pitanje samo “kako se vratiti, a ne izgubiti i ne biti izdajnik”.

Magazinović je objasnio da će blokada najteže pasti hiljadama zaposlenih u državnim institucijama.

“Hiljade je građana iz RS-a koji neće dobiti platu kad krajem septembra istekne Odluka o privremenom finansiranju. Hoće li te plate isplaćivati Vlada RS, Vučić ili neko treći ne znam, ali će morati objasniti ljudima zašto porodice ne mogu da žive od svog rada”, naveo je Magazinović.

Politički predstavnici bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u državnim institucija odbijaju dolaziti na posao otkako je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida.