Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ako ubrzo ne nađemo alternativu, plin će poskupiti troduplo?

BiH

salkic

Krajem decembra je istekao ugovor koji “BH gas” imao sa Srbijagasom.

Pod kojim uslovima je produžen, u intervjuu za Oslobođenje objasnio je direktor te kompanije Jasmin Salkić.

– Kroz čitavu godinu pokušavali smo sjesti sa ljudima iz Srbijagasa kako bismo se dogovorili oko novog ugovora, odnosno da vidimo imamo li neka nova pravila, cijene, te da mi kažemo zašto neke stvari trebaju ili ne trebaju da se dešavaju. Međutim, nikako nismo dobijali odgovor o pristanku na sastanak.

– Onda smo 25. decembra dobili poziv da što prije dođemo, gdje su oni i priznali da su nas doveli pred sam kraj godine, te da ne znamo šta ćemo 1. januara. Oni su htjeli da nam nametnu novu tarifnu politiku, koja se ogleda u tome da naši transportni troškovi od oko 3,6 miliona dolara trebaju rasti do osam miliona, a u narednoj godini i do 10, kazao je Salkić.

Ipak, uspjeli se doći do kratkoročnog dogovora. Dogovoren je transport kroz Srbiju samo za narednih devet mjeseci.

– U prvom aneksu kojeg smo dobili bio je predviđen samo milion kubika za Federaciju BiH iako samo Sarajevo zimi povuče 1,4 miliona. U pregovorima smo uspjeli isposlovati da u narednih devet mjeseci dobijemo 1,5 miliona kubika. Za posljednji kvartal godine Srbijagas je najavio prelazak na njihov novi tarifni sistem koji je trostruko skuplji od trenutnog, kazao je Salkić.

Na pitanje imamo li alternativu, Salkić je kazao:

– BH gas godinama razvija priču po pitanju dodatna tri pravca. Radi se o sjevernoj interkonekciji Brod – Zenica, koja je, po nama, i najisplativija, s obzirom na to da se dosta industrije nalazi na tom pravcu. Međutim, tu još imamo kočnicu od Republike Srpske i nadam se da ćemo nekada zajedno početi raditi na tom projektu. Južnu interkonekciju radimo u saradnji sa kolegama iz Hrvatske, trenutno se rade određene studije i ljudi su na terenu.

– Javio nam se USAID, sa željom da i on podrži ovaj projekt i uskoro ćemo imati sa njima sastanak, a već su bili kod resornog ministra. Južna interkonekcija bi stvorila dodatnu sigurnost snabdijevanja, što traži i Energetska zajednica kroz svoja pravila, a na kraju krajeva, imate i alternativna rješenja kako se ne biste našli u situaciji da vas neko ucjenjuje.

Peti smo po cijeni u Evropi

– Gas u BiH je peti najjeftiniji u Evropi. Mi imamo specifičnost da smo na kraju cijevi, ali uvijek želimo da stimulišemo potrošače da se gas što više koristi. Prema podacima Eurostata, u 2016. smo bili prva zemlja po sniženju cijena gasa u Evropi. Do 2015. godine ste za kuću od 100 kvadrata morali plaćati od 300 do 350 KM, a sada se za istu kuću izdvaja oko 200 KM. BH gas danas nije dužan nikome ni marke, postavili smo priču da funkcionišemo isključivo na ekonomskim principima, kazao je Salkić.