Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pripadnici Al-Nusre ubili ruskog pilota i objavili snimke na Twitteru (VIDEO)

nusra1

Slobodna vojska Sirije (FSA) oborila je danas ruski ratni avion Su-25, u okolini sirijskog grada Idliba, potvrđeno je iz Ministarstva odbrane Rusije, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz ruskog ministarstva navedeno je kako oboren ruski avion Su-25, koji je letio iznad regije deeskalacijske zone sukoba u Idlibu.

Naglašeno je također kako je pilot uspio iskočiti prije nego je avion oboren, nakon čega je poginuo u sukobu u regiji koju kontroliše Al-Nusra, bivši ogranak Al Kaide i teroristička organizacija koja zagovara uspostavljanje Islamske države. Vrlo brzo nakon obaranja aviona, na društvenim mrežama su objavljene snimke oborene letjelice, ali i tijelo ruskog pilota koji je ubijen na tlu.

Isti je korisnik na Twitteru objavio i snimku na kojoj se vidi tijelo ubijenog ruskog pilota.

Garanteri zone deeskalacije sukoba u Idlibu Rusija i Turska trenutno rade na tome kako bi se iz regije isporučilo tijelo pilota.

Pojedini sirijski izvori ranije su tvrdili kako je oboren avion Assadovog režima.

Više od 30 terorista likvidirano je u grupnom napadu visokopreciznim oružjem na oblast u Idlibu koju kontroliše Nusra front i iz koje je lansirana raketa „zemlja-vazduh“ na ruski avion Su-25, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Prema podacima dobijenim na osnovu radijskog presretanja, u napadu je ubijeno više od 30 terorista Nusra fronta“, navedeno je u saopštenju.