Ako želite kupiti stan u Sarajevu pripremite i državi 5.000 KM

BiH

vogosca – stanovi za borce
FOTO ilustracija

Aktuelnim vlastima u Federaciji BiH puna su usta poboljšanja životnog standarda građana, sprečavanja iseljavanja, ali im nije palo na pamet da pristupe izmjenama porezne politike na promet nekretnina u FBiH. Jasno je da građani u BiH imaju dvije prioritetne brige, pronalazak posla, a nakon toga dolazi i stambeno zbrinjavanje.

Ali, porez na promet nekretnina nije isti na nivou BiH.

Prema važećim propisima u FBiH, svaki građanin nakon što kupi stan, dužan je platiti i porez od pet posto od cijene nekretnine. Iako se ovo ne čini kao znatna suma, ona to ipak jeste, naročito kada se uzme u obzir porezna politika u RS i Distriktu Brčko.

Porez na nekretnine u RS plaća se po stopi od 0,20 posto, dok porezna stopa za nekretnine u kojima se neposredno obavlja proizvodna djelatnost iznosi do 0,10 posto. U Distriktu Brčko porezna stopa iznosi od 0,10 do 0,20 posto.

U praksi to znači da, ako, primjerice, kupite stan u Sarajevu vrijedan 100.000 KM, platit će i 5.000 KM poreza, dok će za isti takav stan u Banjoj Luci platiti svega 200 KM!

Razlika je ogromna, posebno kada se uzme u obzir da nakon kupovine stana slijedi i opremanje. U ovom primjeru razlika je u 4.800 KM, a taj je novac dovoljan da se barem djelimično opremi stan.

Ekonomista Muris Čičić kazao je za „Avaz“ da, nažalost, u ovakvoj političkoj situaciji u BiH nije moguće govoriti o harmonizaciji propisa na nivou države.

– Ne možemo mi ništa dogovoriti na državnom nivou, poznato je da RS odbija bilo kakvu harmonizaciju propisa, a isto tako se ponašaju i pojedini kantoni u FBiH. S druge strane, uvijek je moguće raspravljati o tome je li neki porez visok ili ne – istakao je Čičić.

Dodao je da, ipak, treba razmišljati da se porez svugdje mora platiti, ali da vlast treba raditi procjene i prilagoditi stopu poreza.

– Možda bi bilo bolje da ga nema nikako. Obični građani uvijek će reći da poreze treba umanjiti, ali s druge strane treba razmišljati o funkcioniranju države. Problem je u FBiH i prevelik javni sektor koji se finansira upravo iz poreza. Nažalost, tako je. Teško je komentirati funkcioniranje poreznog sistema, ali vidimo da postoji značajna razlika – naglasio je Čičić.

Razlika i u roku plaćanja

Razlika između entiteta i Distrikta ne prestaje ovdje, utvrđeni iznos poreza građani FBiH dužni su platiti u roku od 15 dana. Dok se porezi u RS plaćaju u dvije rate, prva do 30. juna i druga do 30. septembra. Bez dokaza o plaćenom porezu kupci ne mogu izvršiti uknjižbu vlasništva nad nekretninom.

Najveći porez u FBiH

– 0,10 do 1 posto iznosi porez na promet nekretnina u Crnoj Gori
– 2,5 posto je isti ovaj porez u susjednoj Srbiji
– 4 posto je porez u Hrvatskoj kao članici Evropske unije
– 5 posto je porez na promet nekretnina u Federaciji BiH