Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sindikat KDSiN podnijet će krivičnu prijavu protiv premijera Zolja

BiH

adem zolj izdvojeno
Adem Zolj

Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika (SSKDSiN) podnijeće krivičnu prijave protiv premijera Vlade Kantona Sarajevo Adema Zolja nakon današnje farse sa potpisivanjem sporazum o osnovici za obračun plaće za zadnji kvartal 2018. godine, jer su pored našeg sindikata kao reprezentativnog sindikata za državne službenike i namješteniku u KS ovaj sporazum potpisali i sa Federalnim sindikatom koji nije reprezentativan za granu državne službe u KS, stoji u saopćenju odaslanom medijima iz ovog sindikata.

Na ovaj način premijer Zolj svjesno krši zakon i sudske odluke, a na iznenađenje predstavnika našeg Sindikata koji su došli na potpisivanje sporazuma premijer ih je
„počastio“ salvama uvreda i teških riječi.

Nakon toga članovi našeg Sindikata izašli su iz sale, te su se nakon izvršenog pritiska na premijera Vlade KS ipak vratili i potpisali kao reprezentativni sindikat za državne službenike i namještenike sporazum o osnovici za obračun plaće.

Upozoravamo premijera Zolja da na ovaj način favorizovanjem Federalnog sindikata i podcjenjivanjem Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika, kao jedinog reprezentativnog za ovu granu u KS, ozbiljno ugrožava socijalni dijalog u našem kantonu.

Zato u ime svih državnih službenika i namještenika u KS postavljamo pitanje premijeru Zolju zašto daje krive izjave za medije i favorizuje podobne sindikate. Inače, danas potpisani sporazum o povećanju osnovice za sve budžetske korisnike na 310 KM odnosi se na period septembar-decembar 2018. godine.

Sporazumom koji se odnosi za državne službenike i namještenike u organima državne službe KS predviđeno je da je osnovica za obračun plaće utvrđena u skladu sa članom 5. Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo.

Sporazumom se Vlada Kantona Sarajevo obavezala da će uputiti na usvajanje Skupštini Kantona Sarajevo Zakon o izmjeni Zakona o izvršavanju Budžeta Kantona Sarajevo za 2018 godinu u kojem će izmijeniti visinu osnovice iz člana 18. tog zakona na visinu iz tačke 1. ovog sporazuma, s retroaktivnom primjenom od 1. septembra 2018. godine.
Naš Sindikat je stava da ukoliko se desi da Vlada KS ne može obezbijediti izmjene Zakona o izvršenju budžeta u Skupštini KS, tačnije ako se Skupština ne održi, povećana osnovica može biti isplaćena retroaktivno u prva tri mjeseca 2019. godine uz osnovicu koja bude dogovorena za 2019. godinu.

Pregovori o osnovici za 2019. biće nastavljeni u srijedu, stoji u saopćenju SSKDSiN.