BiH

Alaramantna situacija u Trebinju, vjetar razbuktava vatru

17/07/2015

Vatra se na požarištima na području Trebinja širi, dok iz sela Bobana sa hrvatske teritorije novi požar ide prema selu Poljice, ali za sada opasnost ne prijeti ljudima i domaćinstvima, rečeno je Srni u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Trebinje.

Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Danko Vuković istakao je da je situacija veomo teška i alarmantna jer vjetar razbuktava vatru.

On je rekao da gori prema selima Lug i Poljice, gdje je nepristupačan teren, a da je opet aktivan požar prema selu Kočela u rejonu Trebinjskih brda.

Prema njegovim riječima, na terenu je stotinjak vatrogasaca i ekipe za vanredne situacije – pripadnici Civilne zaštite, Centra za gazdovanje kršom i radnici Gradske uprave.

NJima su se jutros pridružile i jedinice za materijalnu i tehničku podršku Hidroelektrana na Trebišnjici i vatrogasci iz LJubinja. Tokom dana očekuje se i pomoć bilećkih i gatačkih vatrogasaca.

Vuković je podsjetio da je juče bilo ugroženo pet kuća i nekoliko civila na Trebinjskim brdima, a da je sinoć najkritičnije bilo u Starom Slanom, gdje je pravovremenom intervencijom spriječeno da vatrena stihija ugrozi tamošnja domaćinstva i civile.

Krizni štab grada Trebinje sinoć je na vanrdenoj sjednici odlučio da se u gašenju požara širokih razmjera u rejonu trebinjskih brda i trebinjske šume angažuje sva raspoloživa operativa, uključujući ljudstvo i tehnička sredstva privrednih subjekata.

Odlučeno je i da se uputi poziv za pomoć republičkim i organima BiH i vatrogasnim službama u susjednim opštinama.

Vatrogasci su danonoćno, bez odmora, ulažu nadljudske napore da spriječe širenje vatre, iako je teren nepristupačan pa moraju da pješače sa naprtnjačama i po nekoliko kilometara.

Iz Republičke uprave Civilne zaštite navode da je požar na lokalitetu Trebinjskih brda i sela Kočele poprimio veće dimenzije i da zahtijeva angažovanje snaga koje prevazilaze lokalne kapacitete za borbu sa vatrom na otvorenom.

Zahtjev za pomoć odmah je proslijeđen nadležnim službama u Ministarstvu bezbjednosti Savjeta ministara BiH i Oružanim snagama BiH za angažovanje određenog broja ljudstva, opreme i jednog vazduhoplova za gašenje požara.

U Trebinju je od sinoć direktor Republičke uprave civilne zaštite Veseljko Elez i pomoćnik direktora za organizaciju, planiranje i obuku Željko Janković.

Elez će danas sa saradnicima i gradonačelnikom Trebinja procijeniti situaciju i donositi odluke za rad na terenu.

Iz Republičke uprave Civilne zaštite upozoravaju da jako sunce i vrelina u kombinaciji sa ljudskim faktorom izazivaju požare u Republici Srpskoj, ali da se većina brzo neutrališe.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.