Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

promjena vremena

Alarm i hitno upozorenje: Dijelove BiH će pogoditi orkansko nevrijeme!

Foto: Pixsell

Kantonalna uprava Civilne zaštite Kantona Sarajevo je poslala hitno upozorenje za pravna i fizička lica.

U Bosni i Hercegovini prijepodne preovladavalo je sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U drugoj polovini dana oblačnost se postepeno povećavala sa zapada.

U Bosni i Hercegovini sutra će jače naoblačenje sa zapada usloviti kišu, jače pljuskove i grmljavinu. Vjetar jak južnog smjera, sa olujnim udarima. Na planinama se očekuju i orkanski udari juga.

U poslijepodnevnim satima postepeno smanjenje oblačnosti, prestanak padavina i slabljenje vjetra. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 19, a najviša dnevna uglavnom između 16 i 22 stepena.

U Sarajevu će biti pretežno oblačno sa kišom. Poslijepodne prestanak padavina i smanjenje oblačnosti. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 15, a najviša dnevna oko 19 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Narandžasti alarm

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) od večeras je na snagu stavio narandžasti meteoalarm kao upozorenje na vjetar olujne jačine i kišu.

Iz FHMZ su izdali upozorenje zbog jakih do olujnih, lokalno i orkanskih, udara vjetra. Također, kako navode, postoji mogućnost i intenzivnijih pljuskova praćenih grmljavinom.

-Udari vjetra očekuju se širom zemlje te je upozorenje na jak vjetar izdat za sve dijelove BiH.

Padavine se uglavnom očekuju u sjevernim i istočnim područjima Hercegovine i zapadnim područjima Bosne i u tim dijelovima će, osim za vjetar, biti na snazi i alarm za padavine – navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Vremenski interval i datum za koje se izdaje upozorenje: – Udari vjetra od drugog novembra od 20 sati do trećeg novembra do 15 sati.

Iz FHMZ-a naglašavaju kako su očekivani udari vjetra između 60 i 80, lokalno oko/iznad 90 km/h. Očekivana količina padavina, u navedenim područjima za koja je izdato upozorenje prognozira se između 30 i 50, lokalno do 70 l/m2.

CZ KS izdala hitno upozorenje

Kantonalna uprava Civilne zaštite Kantona Sarajevo je poslala hitno upozorenje za pravna i fizička lica.

“Upozoravamo sva pravna i fizička lica da preventivno radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih i kulturnih dobara, ODMAH u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, preuzmu neophodne preventivne mjere zaštite od jake kiše i vjetra kako bi se izbjegle velike materijalne štete.”

Apeluju da se građevinski radovi ne izvode dok traje oluja i da se zaštite radnici, te da fizička lica osiguraju svoje balkone i prozore, da se ne parkiraju vozila blizu velikih stabala.