Epidemija morbila

Alarmantna situacija: Ljekari se bore za život bebe stare nekoliko dana

bolnica_ljekar_ilustracija_hanzamedia

Epidemiolozi se boje da devetomjesečna beba, koja je umrla u ponedjeljak, a o čijoj su smrti roditelji obaviješteni tek u četvrtak, neće biti jedina žrtva virusa

Na području Kantona Sarajevo vlada epidemija morbila. U posljednja dva mjeseca zaražene su 144 osobe.
Samo juče prijavljeno je novih 14 slučajeva zaraženih osoba, dok je trenutno u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) hospitalizovano 15 pacijenata!

Posebno je povećan broj oboljele djece, a kako Dnevni avaz saznaje, u najtežem je stanju, opasnom po život, beba stara svega nekoliko dana.

– U bolnici su majka, beba i još jedno njeno dijete. Prenosnik zaraze bila je majka, koja nije bila vakcinisana. Veliki je problem što se bebe teško mogu izboriti s takvim stanjem. Nadati se najboljem. Beba je na aparatima – rekli su ljekari s Pedijatrijske klinike.

Epidemiolozi se boje da devetomjesečna beba, koja je umrla u ponedjeljak, a o čijoj su smrti roditelji obaviješteni tek u četvrtak, neće biti jedina žrtva virusa.

Ističu da je epidemija pokosila mališane koji nisu bili vakcinisani.

Iz Zavoda za javno zdravstvo (ZZO) Kantona Sarajevo potvrđeno je da je situacija ozbiljna, kako zbog epidemije morbila, ali i zbog činjenice da je veliki broj nevakcinisanih u potencijalnom riziku od obolijevanja.

Epidemija morbila u Kantonu Sarajevo prouzrokovala je velike gužve u domovima zdravlja, gdje roditelji nevakcinisane djece dolaze u potrazi za MRP vakcinom.

Doktor Anisa Bajramović, voditeljka Odjeljenja za imunizaciju Zavoda javnog zdravstva KS, rekla je da je prošle sedmice vakcinisano čak 183 djece, i to samo u opštini Novi Grad.

Rekordna cijepljenja

– Prema procjenama epidemiologa, veća je sedmična potražnja nego mjesečna ranijih godina. Podaci izvještaja o potrošnji vakcina pokazuju da je u januaru i februaru u Novom Gradu vakcinisano 217 djece, a prošle sedmice, otkako se pojavila vijest o smrti bebe od morbila, još 183. djece – pojasnila je dr. Bajramović, koja tvrdi da Zavodu do juče nije prijavljena smrt bebe.

Navodi da je prošlog petka broj oboljelih bio 130, a do juče se povećao na 144.

– Sve oboljele osobe nisu vakcinisane, osim dvije, koje su primile samo jednu dozu MRP vakicne. Trenutno, nemamo nijednu zaraženu osobu koja je primila obje vakcine – navodi dr. Bajramović.

Ona ističe da su prvi oboljeli u KS prijavljeni s područja opštine Ilidža.

Kako kaže dr. Bajramović, važno je napomenuti da epidemija morbila u Federaciji BiH traje od 2014. godine.

Vakcina je stopostotna zaštita

Bajramović ističe da su ljekari porodične medicine, koji prvi u kontakt dolaze s oboljelima, obavezni u roku od 24 sata Zavodu prijaviti pojavu bolesti.

– Jedini način da se spriječi širenje zaraze jeste vakcinacija. Ali, ako ste bili u kontaktu s oboljelom osobom, šanse da dobijete morbile su 99 odsto. Jedina provjerena zaštita su vakcine, koje čak 72 sata od kontakta sa zaraženom osobom štite da ne obolite – pojašnjava dr. Bajramović.

70 posto zaraženih od 0 do 5 godina
20 posto odraslih
10 posto školaraca.