BiH

prekinut operativni program

Alarmantno na banjalučkom UKC-u: Smještamo pacijente po hodniku, nema više slobodnog mjesta

22/03/2021

Nataša Mijatović, medicinska sestra Kovid urgentnog centra UKC-a, rekla je da na odjelu nema nijednog slobodnog mjesta

U Univerzitetskom-kliničkom centru RS danas je prekinut operativni program i rad ambulanti, rekla je doktorka Slavica Zeljković.

– To znači da svi pacijenti koji imaju potrebu za kontrolom, koji bi trebalo da idu na redovne preglede i produže terapiju, ne mogu da idu kod ljekara – rekla je Zeljkovićeva.

Ona je rekla da kroz dnevni centar, kako kovid tako i nekovid, u toku jednog dana prođe više od 500 pacijenata.

– Mi smo dostigli svoje limite… U situaciji smo da ćemo, ako nas građani ne podrže, doći do toga da nećemo imati prostora i ljudstva da zbrinemo kovid i nekovid pacijente – istakla je Zeljkovićeva.

Nataša Mijatović, medicinska sestra Kovid urgentnog centra UKC-a, rekla je da na odjelu nema nijednog slobodnog mjesta.

– Smještamo pacijente po hodniku Urgentnog centra, ljudi nam umiru na rukama – rekla je ona.

Mijatovićeva je istakla da zdravstveni radnici rade bez slobodnog dana, apelujući na građane da imaju strpljenja i poštuju mjere.

Nataša Iličić, medicinska sestra nekovid Urgentnog centra zamolila je građane da poštuju mjere jer je stanje u UKC alarmantno.

– Građani moraju da razumiju da je redovan program zaustavljen, da pacijenti ne mogu da dođu na red za operacije – istakla je ona.

Zdravstveni radnici Kovid odjeljenja Univerzitetskog kliničkog centra RS obratili su se danas javnosti zbog vrlo teške epidemiološke situacije.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi danas je hospitalizovano 421 zaraženo lice, od kojih je više od 220 na nekom vidu respiratorne podrške. Zdravstveni radnici su na izmaku snaga, a bolnički kapaciteti su skoro popunjeni.

Podsjećamo, zdravstveni radnici UKC-a uputili su otvoreno pismo zbog najavljenog protesta građana zbog uvođenja najnovijih mjera Republičkog štaba za vanredne situacije.

U otvorenom pismu, pozivaju sve koji su protiv epidemioloških mjera da dođu da volontiraju u zdravstvenim ustanovama.

Zdravstveni sistem je na ivici pucanja i ako svi zajedno ne budemo poštovali mjere nećemo imati više mjesta u bolnicama za prijem novih pacijenata, navedeno je, između ostalog, u tom pismu.

U Rеpublici Srpskој u pоsljеdnja 24 sata tеstirаno jе 786 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 213 оsоbа.

Rаdi sе о 100 muških i 213 žеnskih оsоbа, оd kојih је 28 mlаđе, 121 srеdnjе i 64 оsоbа stаriје živоtnе dоbi.

U pоsljеdnjа 24 sata Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS priјаvljеno je 16 smrtnih slučајеvа kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо virusа kоrоnа. Rаdi sе о оsоbаmа srеdnjе i stаriје živоtnе dоbi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.