BiH

Grlić Radman najavio

Kakvu su inicijativu za BiH spremili Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Bugarska, Grčka i Kipar?

22/03/2021

Ministar Grlić Radman je najavio da će u ponedjeljak predstaviti “non-paper” o Bosni i Hercegovini, zajedničku inicijativu šest zemalja članica - Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bugarske, Grčke i Kipra

Evropska unija mora pomoći Bosni i Hercegovini da postane politički stabilna i institucionalno funkcionalna, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman, koji će na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a predstaviti zajedničku inicijativu šest zemalja o BiH.

“Moramo pomoći Bosni i Hercegovini da ostvari političku stabilnost i institucionalnu stabilnost, što je ključno za njeni evropski put”, rekao je Grlić Radman prije početka sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a, javlja Hina.

Jedna od tema sastanka bit će i stanje na zapadnom Balkanu, kao priprema za sveobuhvatniju raspravu o tom području na jednom od sljedećih sastanaka Vijeća za vanjske poslove EU-a.

Ministar Grlić Radman je najavio da će u ponedjeljak predstaviti “non-paper” o Bosni i Hercegovini, zajedničku inicijativu šest zemalja članica – Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bugarske, Grčke i Kipra.

U tom dokumentu ističu da BiH mora ostati u centru pažnje EU-a, da je članstvo BiH u EU-u i prioritet i težnja, a da bi se to ostvarilo potrebna je sveobuhvatna transformacija cijelog društva.

Jedan od prvih ciljeva na tom putu je sticanje kandidatskog statusa, za što je potrebno ispuniti 14 prioriteta koje je definirala Evropska komisija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.