BiH

Aleksandar Vučić: Dolazim u Srebrenicu

09/07/2015

Neizvjesno je hoće li premijer Srbije Aleksandar Vučić 11. jula prisustvovati komemorativnom skupu u Srebrenici, javila je danas Televizija Pink.

Mogućnost ugrožavanja sigurnosti od strane raznih neformalnih grupa i atmosfera koja je stvorena u Sarajevu posle neusvajanja rezolucije o Srebrenici u Vijeću sigurnosti razlozi su za odustajanje od tog puta, navodi u svojoj informaciji TV Pink, a prenosi Tanjug.

Kako javlja Blic, pozivajući se na saznanja srbijanske obavještajne službe, među hiljadu ljudi koji će iz Novog Pazara ići u Srebrenicu 11. jula, nalaze se i pripadnici navijačke grupe “Torcida Sandžak”.

Ovakve sigurnosne procjene glavni su razlog zbog kojih se Vučić premišlja da li će prisustvovati komemorativnom skupu u Srebrenici.

[quote_box_left]”Sto puta sam se ugrizao za jezik da ne bih odgovarao na provokacije i uvrede”, rekao je srbijanski premijer i dodao da je jedino što je važno da se između srpskog i bošnjačkog naroda izgradi bolji i iskreniji odnos[/quote_box_left]

Naime, srbijanske bezbjednosne službe su mu sugerisale da sačeka sa odlukom do sutra ujutru, kada će one dati konačnu procjenu.

Sem ovakvih saznanja, situaciju dodatno komplikuje i uzavrele atmosfere u BiH nakon odbacivanja rezolucije o Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN.

Uprkos potpuno jasnim rizicima, bh. zvaničnici su nekoliko puta ponovili da će skup obezbijeđivati oko 2.000 policajaca, da je tu mnoštvo stranih delegacija, te nema potrebe za dodatnim mjerama obezbjeđenja za Vučića.

Ipak, srbijanski premijer, koji je u posjeti Briselu, poručio je kako će doći na komemoraciju u Srebrenicu.,, usprkos sigurnosnim procjenama.

“Sigurnosne procjene me nikad nisu zanimale”, rekao je Vučić novinarima nakon susret sa predsjednikom Evropske komisije Jeanom-Claudeom Junckerom u Bruxellesu.

Vučić je kazao kako ga ne zanimaju ni pojedine uvredljive izjave na račun Srbije, javio je Tanjug.

“Sto puta sam se ugrizao za jezik da ne bih odgovarao na provokacije i uvrede”, rekao je srbijanski premijer i dodao da je jedino što je važno da se između srpskog i bošnjačkog naroda izgradi bolji i iskreniji odnos.

Upitan da prokomentira današnju rezoluciju o Srebrenici koju je usvojio Europski parlament, Vučić je kazao da je primijetio da su vodeću ulogu u tome imali hrvatski zastupnici.

“Neću ništa više kazati i sad ću se stoprvi put ugristi za jezik”, rekao je premijer Srbije.

 

Komentari

1 Comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.