Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mušinović vratio mandat

Alen Bašić novi predsjedavajući Općinskog vijeća Hadžići

ophu (1)

Budžet Općine Hadžići za 2021. godinu odobren je u iznosu od 13,1 milion KM

Na današnjoj redovnoj sjednici Općinskog vijeća Hadžići, Alen Bašić je izabran za novog predsjedavajućeg Vijeća, potvrdili su iz općine.

Glasalo je 27 vijećnika od kojih se za Bašića, kandidata Platforme za progres, izjasnilo 15, Mirsad Dupovac (SDP) osvojio je 11 glasova, a jedan listić bio je nevažeći.

Bašić i Dupovac su bili jedini kandidati za ovu poziciju.

– Nisam predstavnik ni većine ni manjine, ni pozicije ni opozicije, ja sam predstavnik naroda. Ko se sjeća, na prvoj sjednici Općinskog vijeća sam rekao da ću podržati sve ono što je od interesa za narod i zajednicu, a ono što ne valja, kritikovat ću. I od vas to isto tražim, da ne gledamo sadašnje interese nego da gledamo ono što je dobro za sve nas – poručio je novoizabrani predsjedavajući Alen Bašić.

Dosadašnji predsjedavajući Mirza Mušanović (SDA) podnio je zahtjev za prestanak mandata u Općinskom vijeću iz ličnih razloga, a upražnjeni mandat je Centralna izborna komisija BiH dodijelila sljedećoj kvalificiranoj kandidatkinji s liste istog političkog subjekta Aidi Pehlivan koja je vijećnički mandat preuzela dajući svečanu izjavu.

Vijećnici su na ovoj sjednici usvojli i Izvještaj o izvršenju budžeta Općine Hadžići za prvih šest mjeseci 2021. godine.

U periodu 1.01-30.06.2021. godine ostvareni su prihodi od 8,6 miliona KM, što je 65,65 posto planiranih sredstava. U istom periodu rashodi su iznosili 4,5 miliona KM.

Budžet Općine Hadžići za 2021. godinu odobren je u iznosu od 13,1 milion KM.

– Ono što smo sijali u 2020. pa i u 2019. godini došlo je na naplatu. U prvih šest mjesci smo prihodovali 8,6 mliona KM i ono što već sada mogu kazati je da će budžet Općine u 2021. godini preći 15 miliona KM. Već u septembru ćemo ići s rebalansom kako bi višak novca preusmjerili na kapitalne projekte prema potrebama svih 17 mjesnih zajednica. Pravu realizaciju očekujemo tek u trećem i četvrtom kvartalu, kada nam prispijevaju sve fakture. U svakom slučaju ne gubimo vrijeme. Na području općine je otvoreno 17 gradilišta, a u pripremi je još sedam – kazao je načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović.

Vijećnici su još usvojili i Informaciju o stanju poljoprivrede na području te općine, Odluku o prodaji građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom Federalnom hidrometeorološkom zavodu te Informaciju o unutrašnjoj organizaciji i stanju kadrova općinskih službi za upravu.

Vijećnik Stranke demokratske akcije Salko Japalak napustio je klub te stranke te će u narednom periodu djelovati kao nezavisni vijećnik.