Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

informacije s terena

Opet gori u Hercegovini: Izgorjeli vinogradi, košnice i voćke, vatra stigla do štala i kuća

bez-naslova-kopija-2_73326024

Na području grada Čapljine trenutno je aktivan požar u Gnjilištima gdje gori nisko rastinje i šuma. Požar ne ugrožava stanovništvo, stambene i druge objekte

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona aktivni su požari u Mostaru, Čitluku, Čapljini, Jablanici i Stocu.

Na području općine Čitluk trenutno su aktivna dva požara. U selu Primorci gori trava, nisko rastinje i borova šuma, a požar prijeti stambenim i drugim objektima.

Nakon što su ljetni pljuskovi ugušili požare u većem dijelu kantona vatrena stihija poharala je čitlučko selo Gradnići. Izgorjele su livade, vinogradi, voćnjaci, pčelinjaci, a vatra se primakla i štalama i kućama, piše Hercegovina.info.

Fotoreporteri ovog portala razgovarali su i sa uzrujanim mještanima. Kako je potvrdio zapovjednik čitlučkih vatrogasaca Silvio Ostojić, požar u Gradnićima je izbio oko podneva. Vatra je zahvatila veliko područje, te su uništeni vinogradi i pčelinjaci. Nastala je velika materijalna šteta. U posljednji tren su spašene obiteljske kuće, a u pomoć čitlučkim vatrogascima su došli vatrogasci iz Čapljine, Ljubuškog i Širokog Brijega, potvrdio je Ostojić.

Mještanin kojeg su zatekli na požarištu ističe da mu je izgorjelo oko 30 posto od ukupnog broja košnica, a imao ih je stotinjak, te vinograd u potpunosti. Njegova supruga je kazala da u zadnjih 30 godina, koliko oni žive tu, požar nikad nije došao do kuća.

U požaru u Gradnićkom polju gori trava i nisko rastinje te trenutno nema ugroze po objekte.

Na području grada Mostara također su aktivna dva požara, i to u Raškoj Gori gdje gori trava i nisko rastinje i u Jasenici gdje gori trava. Požari ne ugrožavaju stanovništvo, stambene i druge objekte.

Na području grada Čapljine trenutno je aktivan požar u Gnjilištima gdje gori nisko rastinje i šuma. Požar ne ugrožava stanovništvo, stambene i druge objekte.

Na području općine Jablanica, iznad naseljenog mjesta Donja Jablanica, došlo je do pojave nekoliko požarnih tačaka. Vatrogasci su na terenu, koji je izuzetno težak (nepristupačan), i rade na eliminiranju požarnih tačaka.

U općini Stolac i dalje je aktivan požar na lokaciji Derani. Požar ne ugrožava stanovništvo, stambene i druge objekte, a na terenu je DVD Stolac i lokalno stanovništvo.

U općinama: Neum, Konjic, Rama i Ravno trenutno nema aktivnih požara, saopćio je Federalni operativni centar.