Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Alen Muhić: Moj otac je bio ratni zločinac, ali to sebi ne želi priznati

Alen-Muhić

Svoju potresnu životnu priču na press-konferenciji u zgradi Ujedinjenih nacija u New Yorku ispričao je Alen Muhić, član udruženja “Zaboravljena djeca rata”.

Podsjećamo Muhićeva majka je silovana tokom rata u BiH o čemu su snimljeni filmovi “Stupica nevidljivog djeteta” i “Dječak iz ratnog filma” reditelja Šemsudina Gegića.

Muhić je opisao kako ga je majka napustila u bolnici dva dana nakon poroda. Ostao je u bolnici sedam mjeseci, kada je domar odlučio da ga usvoji i dovede u svoju porodicu.

„Moj biološki otac je bio ratni zločinac i zbog toga je i procesuiran, ali on to sebi još uvijek odbija priznati. On ne može da prizna šta je uradio i koliko je zla načinio mojoj majci“, rekao je Muhić, prenosi AP.

Alen trenutno radi u Goraždu kao medicinski tehničar, i to u istoj bolnici u kojoj je rođen. Tu je upoznao i svoju ženu, a imaju i dvogodišnjeg sina.

Muhić je ispričao i kako je mnogo zahvalan porodici koja ga je primila i dala mu sve uslove za život.

Muhić tokom obraćanja u UN-u

„Ti ljudi su mi dali sve. Nikada se nisam osjećao kao usvojeno dijete, jer su me tretirali kao svoje vlastito. Zahvalan sam za ljubav koju su mi pružili i kada njih ne bude jednog dana, oni će zauvijek ostati dio mene“, kazao je Muhić.

Ispričao je i kako je kao osmogodišnjak doživljavao maltretiranje od druge djece.

„Jedan dječak mi je rekao kako živim sa ljudima koji nisu moji pravi roditelji i da sam ‘rezultat’ jednog silovanja. Udario sam ga i otišao kući da ispitam svoje roditelje o tome. Moj otac me zagrlio i ispričao mi je sve. Tada sam prvi put shvatio šta zapravo znači stigmatiziranje i šta znači kada te društvo drugačije gleda zbog načina na koji si došao na svijet“, naveo je Muhić.

On je dodao da su ga tokom godina druga djeca nazivala pogrdnim imenima.

„Bio sam dijete sa tri identiteta. Nisam znao jesam li Srbih, Hrvat ili Bošnjak“, izjavio je Muhić.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres upozorio je jučer na navedenom skupu na zaboravljenu djecu koju su rodile žrtve silovanja u ratu. Ta djeca su često na sramotan način isključena iz društva.