Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

parlament fbih

Aliefendić: Klub Bošnjaka zatražio vanrednu sjednicu Doma naroda

klub_bosnjaka_aliefendic

Na novinarska pitanja hoće li to biti kasno za januraske budžetske isplate penzionerima, invalidima i svim drugim korisnicima, Aliefendić je rekao da hoće i da će nastati određena kriza

Klub delegata Bošnjaka u dosadašnjem sazivu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine inicirao je na današnjem sastanku da predsjedavajuća Lidija Bradara sazove vanrednu, hitnu sjednicu Doma, radi razmatranja budžeta FBiH za 2019. godinu, finansijskih planova vanbudžetskih fondova i drugih važnih akata.

Bošnjaci su ovu inicijativu uputili s neophodnih 12 potpisa, a iz Kluba je predsjedavajući Almedin Aliefendić, u izjavi novinarima izrazio nadu da će Bradara sazvati sjednicu do 31. januara i da stoga neće biti kašnjenja mjesečnih isplata iz budžeta korisnicima, među njima i davanja za Fond penzijsko-invalidskog osiguranja.

Pozivajući se na Poslovnik, Aliefendić je naveo da Bradara, nakon ove inicijative, treba da sazove vanrednu sjednicu u roku ne dužem od 14 dana. Ako to ne učini, sjednicu može sazvati dopredsjedavajući Jasenko Tufekčić, što, po Poslovniku, on može učiniti u roku od dodatnih sedam dana.

Na novinarska pitanja hoće li to biti kasno za januraske budžetske isplate penzionerima, invalidima i svim drugim korisnicima, Aliefendić je rekao da hoće i da će nastati određena kriza, ali i da će se znati “odgovornost onih koji su za kašnjenje”.

Iz kabineta predsjedavajuće Bradare do sada nije bilo očitovanja u pogledu današnje inicijative Bošnjaka.

Almedin Aliefendić, upitan zašto Bošnjaci nisu reagovali ranije, odgovorio je novinarima da se u međuvremenu očekivalo formiranje novog saziva Doma naroda nakon održanih Općih izbora u Bosni i Hercegovini, a kako se to nije desilo do danas, odlučili su da reaguju, odnosno zatraže vanrednu sjednicu dosadašnjeg, “starog” saziva.

Ranije je dopredsjedavajući Doma Jasenko Tufekčić koji je inicirao ovaj sastanak Bošnjaka izjavio da “stari” saziv Doma naroda još ima apsolutni legitimitet za donošenje odluka, do formiranja novog.

Na pitanje kako su se Bošnjaci odredili prema stavu međunarodnih partnera u BiH da “stari” saziv ne treba da usvaja budžet, već novi, Almedin Aliefendić je kazao da je kod delegata prevagnuo stav da su važniji interesi građana, zbog čega su odlučili djelovati u skladu s vlastitom odgovornošću.

Aliefendić je na današnjem sastanku imenovan za predsjedavajućeg Kluba Bošnjaka umjesto dosadašnjeg Osmana Ćatića, koji je nakon izbora u BiH preuzeo novi mandat u Predstavničkom domu pa ne može istovremeno obavljati navedene dvije dužnosti. Također je umjesto dosadašnjeg dopredsjedavajućeg Kluba Gorana Akšamije, imenovan Fuad Hadžimehmedović.

Po Aliefendićevim riječima, bošnjački delegati danas su jednoglasno podržali inicijativu bez obzira na to iz kojih političkih stranaka dolaze.

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine je dvodomno tijelo. Poslanici Predstavničkog doma su nakon Općih izbora u državi preuzeli nove mandate te većinom glasova odobrili budžet FBiH za 2019. godinu na sjednici održanoj 9. januara, ali taj važni akt ne može stupiti na snagu dok ga ne odobre oba doma.