BiH

Sud BiH

Potvrđena optužnica za ubistva tri osobe u Prijedoru

28/01/2019

Optuženi Babić, kao oficir i najstariji po činu, tereti se da je sudjelovao u počinjenju zločina, te da nije poduzeo mjere kako bi spriječio zločin i kaznio počinitelje

Sud BiH je potvrdio optužnicu koja Ranka Babića, Bratislava Bilbiju i Đuru Adamovića tereti za zločin počinjen u ljeto 1992. godine nad civilima u mjestu Ljeskare kod Prijedora.

Babić, Bilbija i Adamović se terete da su u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora, u svojstvu zapovjednika i pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Prema Tužilaštvu BiH, optuženi su u augustu 1992. godine došli u mjesto Ljeskare, zaselak Bukvik, gdje su se nalazili civili bošnjačke nacionalnosti, te su odvojili više muškaraca, među kojima i maloljetne osobe.

Nakon toga, sudjelovali su u mučenju, zlostavljanju i ubistvima civila bošnjačke nacionalnosti, od kojih su dvije žrtve ubijene u Ljeskarama, a trojica civila odvedena u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag, saopšteno je iz Državnog tužilaštva.

Optuženi Babić, kao oficir i najstariji po činu, tereti se da je sudjelovao u počinjenju zločina, te da nije poduzeo mjere kako bi spriječio zločin i kaznio počinitelje, navedeno je iz Tužilaštva BiH.

U narednom periodu optuženi bi se trebali izjasniti o krivici.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.