Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Alija Delimustafić odbio da se izjasni o krivici

alija_delimustafic_hapsenje3

Na ročištu za izjašnjenje o krivici, 26 od 38 optuženih u predmetu “Pravda” danas se u Kantonalnom sudu u Sarajevu izjasnilo da nije krivo za organizovcani kriminal, dok se optuženi Alija Delimustafić nije izjasnio, jer se njegov branilac nije pojavio na Sudu.

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Alije Delimustafića, Izeta Musića, Zorana Lončara, Emira Karače, Elvire Kreho, DŽemala Karića, Lejle Cerić, Suade Hadžić, Abida Hodžića, Edine Mutevelić, Murise Makarević, Keme Kapura, Samira Muslića, Nihada Druškića, Dalibora Macanovića, Envera Delimustafića, Amirele Lončar, Samire Skorupan.

Optužica je potvrđena i protiv i Seada Hadžića, Zaima Spahovića, Hamde Spahića, Samira Čolana, Zikreta Orhanovića, Samine Skopak, Nermina Vile, Lejle Mirele Eminović, Ismeta Hamzića, Halida Drkende, Milene Rajić, Fatime Kapur, Arifa Ibrahimovića, Faruka Telalagića, Ševale Arnautović, Edina Arnautovića, Ratka Đokića, Dušanke Đokić, Dobre Đokića i Vojka Đokića.

U ovom predmetu optužena su i pravna lica “Ceneks grup” Sarajevo, “Konsaltans” Sarajevo, “Eks lajn grup” Istočno Sarajevo, “Centraleksport” Istočno Sarajevo, “Cemeks inženjering” Sarajevo, “Cemeks” Istočno Sarajevo, “Ekslajn” Istočno Sarajevo i “Minas ko” Sarajevo.

Tužilaštvo im stavlja na teret krivična djela organizovani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, povredu zakona od strane sudije, pranje novca, falsifikovanje isprave, prevaru i pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

Alija Delimustafić optužen je da je od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih lica na području Kantona Sarajevo.

U optužnici se navodi da su u sudskim postupcima koje je vodila sudija Lejla Fazlagić Pašić, nekretnine sa umrlih knjižili na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim licima.

Prema optužnici, činjenjem ovih krivičnih djela stekli su protivpravnu imovinsku korist veću od 10 miliona KM.

Tužilaštvo je istaklo da je riječ o sistemskoj korupciji u kojoj su učestvovali bivši ministar unutrašnjih poslova tzv. RBiH, sudija, tužilac, osam advokata, sudski vještak, notar, zamjenik direktora Agencije za forenzička ispitivanja BiH, opštinski službenici, sudski kuriri i direktori firmi.

Optužnica sadrži oko 1.000 stranica, predloženo je nekoliko hiljada materijalnih dokaza, a planirano je saslušanje više od 150 svjedoka i 13 vještaka.

Ostali optuženi u ovom predmetu o krivici izjasniće se 12. januara, a pravna lica 17. januara.