Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Presuda Ustavnog suda BiH

Aliji Delimustafiću prekršena prava, tri godine bio u zatvoru a suđenje mu još nije počelo

delimustafic

Prvoosumnjičeni u predmetu „Pravda“ kao i ostali čekaju suđenje više od tri godine od podizanja optužnice

Ustavni sud BiH donio je prije nekoliko dana presudu u kojoj je utvrdio da su Aliji Delimustafiću, prvoosumnjičenom u predmetu “Pravda” kojeg vodi Tužilštvo KS prekršena prava na ličnu slobodu i sigurnost iz člana II/3.d) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 5. stav 3. Evropske konvencije.

Piše: A. DUČIĆ

Kako je ustanovio Ustavni sud, Delimustafiću su prekršena prava kada su mu izrečene mjere zabrane rješenjem od 30. juna 2020. godine, koje po svom stepenu i intenzitetu predstavljaju „lišenje slobode“, te kada su u kontinuitetu sa ranijim pritvorom trajale gotovo tri godine i osam mjeseci, a suđenje još uvijek nije počelo, pri čemu je redovni sud propustio da u skladu sa zakonom propisanom obavezom, u zakonom propisanom roku donese novu odluku.

Suđenje Aliji Delimustafiću te još 30-ak osoba i sedam firmi zbog organizovanog kriminala, koruptivnih i drugih djela nije počelo ni tri godine od podizanja i potvrđivanja optužnice. Kako je nedavno objavio BIRN BiH troškovi dosadašnjeg postupka narasli su na gotovo pola miliona KM.
Iako je na jednom od ranijih ročišta bilo najavljeno da će čitanje same optužnice trajati više sati, to u protekle tri godine nije urađeno, niti su stranke u postupku iznijele uvodne riječi čime se zvanično označava početak suđenja, koji je, prema informacijama Kantonalnog suda u Sarajevu, do sada odgađan 21 put.

Ustavni sud u svojoj presudi, između ostalog, navodi da je redovnom sudu trebalo skoro godinu dana da „kontroliše“ mjere zabrane, iako je zakonska obaveza svaka dva mjeseca. Inače, Vrhovni sud FBiH je ukidao rješenja o njegovom puštanju na slobodu.

Ustavni sud ponavlja stav, koji je prihvatio iz prakse Evropskog suda, da se osumnjičeni/optuženi mora smatrati nevinim dok ne bude osuđen, te da je svrha člana 5. stav 3. Evropske konvencije da osumnjičeni/optuženi bude privremeno pušten na slobodu nakon što njegov produljeni pritvor prestane biti razuman.