Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Alisa Mahmutović: Nadam se da se neće obistiniti naše najcrnje slutnje

alisa mahmutovic

Alisa Mahmutović, majka tragično preminulog Mahira Rakovca, obratila se javnosti još jednim pismom koje prenosnimo u cjelosti:

– Na temelju jakih indicija koji dolaze do nas i podmukle propagande koju vodi Internacionalna škola iz Sarajeva udružena u tom poduhvatu sa zainteresiranim i moćnim roditeljima pojedinih učenika, koji su sudjelovali u dugotrajnom zlostavljanju mog sina Mahira i njegovog druga, kao majka posebno sam zabrinuta. Želim ipak vjerovati da se neće obistiniti naše najcrnje slutnje i da će Tužilaštvo Kantona Sarajevo podići optužnicu protiv svih odgovornih u ovom slučaju.
Razlog za moju zabrinutost je i činjenica da, iako je prošlo više od mjesec i po dana, još nisu saslušani svi svjedoci, a saslušano ih je, kako smo nedavno mogli čuti, čak 90. Tu naročito mislim na dvije osobe koje su prisustvovale tajnom roditeljskom sastanku u Internacionalnoj školi, a čija su svjedočanstva među ključnim, budući da otkrivaju sve brutalne namjere, sve protagoniste i strategiju zataškavanja, uz prebacivanje krivnje na moga supruga i mene, čemu svjedoče svi oni koji žele da vide i žele da znaju. Pomenute osobe su otpočetka spremne svjedočiti pred Tužilaštvom. Štaviše, jedna od tih osoba se već javila u Tužilaštvo, ali je dobila povratnu informaciju da se ponovo javi na istu adresu gdje bi, konačno, trebala dati svoj iskaz. Mome suprugu je isti dan u Tužilaštvu rečeno da je nadležna tužiteljica na seminaru i da se javi njezinom zamjeniku. Zvat ćemo, nadam se da ćemo dobiti odgovor i da će mi biti omogućeno da u Tužiteljstvu dam svoj dopunski iskaz. Pitam se također zašto svoj iskaz nije dala učenica Internacionalne škole koja se trenutno ne nalazi u BiH koja je, skupa sa svojom majkom, spremna svjedočiti? Njihova imena i adresa poznati su Tužilaštvu.

Budući da je glavna tužiteljica izjavila kako na ovom slučaju rade dvije tužiteljice, pomenuta svjedokinja je tražila da izjavu da drugoj, pa je kontaktirala drugu tužiteljicu, ali iz njene kancelarije dobija informaciju da ona više ne radi na tom slučaju. Međutim, problem je što oni nisu jedini važni svjedoci koji nisu saslušani, a do sada su morali biti. S druge strane, saslušavani su svjedoci koji nemaju ama baš nikakve veze sa Mahirom, sa mnom, našim životima. Također, nisu saslušani ni oni koji su s Mahirom bili bliski u OŠ “Aleksa Šantić”. U Tuzli se ispituje svjedok koji je u mojoj kući, tokom mog prvog braka, bio svega nekoliko puta. Meni nije jasno zašto je on važan, čemu on svjedoči? U prilog mojoj strepnji ide i činjenica da se glavnom svjedoku, umjesto zadržavanja po saznanju o krivičnom djelu, jednostvno dozvolilo putovanje u inozemstvo. Uz to bilo je sasvim jasno da glavni svjedok odlazi ciljano. To upućuje na sasvim otvoreni pritisak na njega. Da li se sa puta glavni svjedok vratio sa “drugom pameću”, odnosno da li je neke detalje zlostavljanja “zaboravio” pitanja su na koja ćemo uskoro znati odgovor.

Ne znam šta je s njegovim iskazom, ali ako je jako dugo pokazivao znakove ozbiljne traume, a to se negiralo, sumnjam da se na njega nije utjecalo. Osim toga, tužiteljica na slučaju ne odgovara na naše e-mailove jer želimo dodati nove informacije na dati iskaz. Još uvijek čekamo odgovor tužiteljice. Možda je to i uobičajeno u demokratskim zemljama poput naše, pa smo samo neobaviješteni. S druge strane, dešava se hakiranje Građanske inicijative Pravda za Mahira i blokiranje telefona meni i mom suprugu, jer mi danima ne možemo primiti nijednu poruku, što ostavlja prostora za sumnju. Kome i zašto je važno da nemamo prohodnu telefonsku komunikaciju? Ne prolaze ni dopune ultra kartice, naprimjer ona pod datumom 10. 02. 2016. u 15:47, ID Transakcije: 10162087069848. Možda odgovor znaju na sljedećoj adresi: Služba za korisnike 1444, http://ww.bhtelecom.ba. Ima tu jedna druga “dopuna”: nakon telefonskog razgovora moga supruga, na mobitel mi je u istom trenutku stiglo 17 do tada blokiranih poruka. Dakle – kad se hoće, može se. Ili je, možda, u pitanju sadržaj razgovora moga supruga?

Iako bih još uvijek željela vjerovati Tužilaštvu, svjesna sam okolnosti, pritisaka koje ima i neravnopravnog odnosa snaga, jer znamo čija su djeca uključena u ovaj događaj, koji je moju porodicu devastirao odvodeći moje dijete u smrt. Možemo biti razočarani ali nećemo biti iznenađeni ako Tužilaštvo na sve to ne odgovori na jedino primjeren način, tj. podizanjem optužnice.

Ni tada naime moj suprug i ja nećemo NIKAD odustati od Pravde za Mahira. Uvjereni smo da je, iako spora, pravda ipak dostižna, napisala je Alisa Mahmutović.