Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud bih

Alisi Mutap i Muameru Ožegoviću određen pritvor: Uskoro optužnica!

alisa mutap

U narednih 30 dana tužilac Ćazim Hasanspahić će, kako je najavio, okončat će istragu, spojiti predmete s onim protiv Zijada Mutapa, Hasana Dupovca i Josipa Barića, te podići optužnicu

Sud BiH je uvažio prijedlog Tužialštva BiH i Alisi Mutap i Muameru Ožegoviću odredio je jednomjesečni pritvor, dok su Nedžadu Hrvatu i Nebojši Veljoviću određene mjere zabrane.

U narednih 30 dana tužilac Ćazim Hasanspahić će, kako je najavio, okončat će istragu, spojiti predmete s onim protiv Zijada Mutapa, Hasana Dupovca i Josipa Barića, te podići optužnicu, piše Žurnal.

Tužilac je istovremeno naglasio da se istraga protiv drugih osoba nastavlja. Protiv koga tačno, tužilac nije precizirao. Međutim, podsjetimo da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet o organizovanom kriminalu po prijavi koju je Muriz Memić podnio protiv 45 osoba među kojima su tužitelji, policajci i doktori.

Međutim, podsjetimo da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet o organizovanom kriminalu po prijavi koju je Muriz Memić podnio protiv 45 osoba među kojima su tužitelji, policajci i doktori.

Prvo ime na prijavi je Dalide Burzić, nekadašnje glavne tužiteljice Tužilaštva KS, a danas sutkinje Suda BiH.

Snimci su postojali

Alisa Ramić, ranije Mutap, koja je jedini očevidac onoga što se desilo Dženanu Memiću, recepcioner u hotelu Crystal Muamer Ožegović, te pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Nedžad Hrvat i Nebojša Veljović uhapšeni su 16. juna. Osumnjičeni su za krivična djela organiziranog kriminala, pomoć uničitelju nakon učinjenog krivičnog djela, protuzakonito posredovanje i sprječavanje dokazivanja.

Tužilac Hasanspahić je pred sutkinjom Tatjanom Kosović obrazložio zbog čega bi bilo dobro da ostanu u pritvoru.

Arijana i Muriz Memić  (Foto: Žurnal.info)

“Još od 1. februara sam u situaciji da obrazlažem prijedloge za pritvor, a i tada smo još najavili proširenje istrage do koje je i došlo. U ovom predmetu imamo prikrivanje i fingiranje dokaza. Čuli smo o podmetanju vozila reno clio, zbog čega su odranije u pritvoru Zijad Mutap i Hasan Dupovac. Oni su davali novac da se to vozilo dovede u vezu sa krivičnim djelom. Čuli smo da se sa izuzimanjem tragova nije izuzela majica Alise Ramić, ranije Mutap”, podsjetio je Hasanspahić.

Muamer Ožegović se dovodi u vezu sa brisanjem videosnimka s hotela Crystal.

Tužilac je naveo da su dvojica službenika MUP-a KS utvrdili veći broj nadzornih kamera na hotelu Crystal od kojih su neke gledale na ulicu kojom se kretao Dženan kobnu noć 8. februara 2016.

Dvojica službenika MUP-a KS koji su 19. 02. 2016. došli u hotel Crystal ispričala su da im je Ožegović tada pokazao snimke od noći 8.,9.,10. i 11. februara, ali da tada nestaje struje pa ih nisu mogli izuzeti. Uslijedio je vikend, tako da su se oni na lice mjesta vratili 22 februara i tada nisu zatekli sporne snimke, dok su svi ostali prije, ali i poslije tih datuma bili u sistemu.

“Ovo sve potvrđuju dvojica policijskih službenika koji su bili na licu mjesta. U spisu je i vještačenje koje potvrđuje namjerno brisanje sadržaja. U nalazu vještačenja stoji da nema objašnjenja da su ostali snimci, prije i poslije relevantnih snimaka. Nestankom struke bi se izbrisali i drugi”, naglasio je tužilac.

Alisa Ramić, ranije Mutap već petu godinu tvrdi da ima amneziju i da se ne sjeća konkretnog slučaja.

“Tužilaštvo BiH svoje stavove zastupa na objektivnoj medicinskoj dokumentaciju”, navodi tužilac.

Dalje podsjeća da je Alisa kritičnu večer primljena na KCUS i da u nalazu stoji da je “svjesna, orjentisana i komunikativna”. Tužilac je podsjetio da je 3. marta 2016. Sačinjen timsko sudsko psihijatrijski nalaz za Mutap u kojem stoji da je “moguće da se ne sjeća pojedinih detalja, ali se isključuje mogućnost kompletne amnezije za taj period”.

“Vještaci se i u ovom nalazu pozivaju da je prilikom prijema bila svjesna i komunikativna”, naveo je tužilac.

Potom je uslijedilo drugo vještačenje, a Alisi Mutap je rađen i CTA glave kojim je utvrđena amnezija.

“Zašto drugo vještačenje i koje su polazne osnove za to”, pitao je tužilac.

(Foto: Žurnal.info)

Treće vještačenje Alise Mutap radio je tim vještaka među kojima je i dr Kemal Dizdarević i utvrđeno je da “kod Mutap nisu zadovoljeni svi kriteriji da je imala potres mozga”.

“Znači, nije imala potres mozga što je preduslov za postojanje amnezije”, naglasio je tužilac, te podsjetio da se isto spominje i u prvom nalazu vještačenja, odnosno da “ne postoji potres mozga, cjelokupna amnezija, niti je utvrđeno da je gubila svijest”.

“Svjedok S. D. je izjavio da je boravio u kući kada je Alisa razgovarala o kritičnom događaju”, kazao je tužilac.

Spomenuo je i da je policajac B. O. ispričao da je Alisa, kritičnu večer, “s hladnoćom” govorila o čitavom događaju. U jednom momentu mu je zazvonio telefon, na šta mu je ona rekla da se javi: “Vidjela je da zove njen otac”.

Nedžad Hrvat i Nebojša Veljović su se 8. februara 2016. prvi pojavili na licu mjesta. Sumnjiče ih da su prvo samo prijavili da je povrijeđena ženska osoba, a tek nakon pola sata da ima povrijeđen i mladić.

“To je bilo kasno i mladić je za to vrijeme iskrvario”, izjavio je tužilac.

U ovaj predmet od nedavno se uključio i tužilac Dubravko Čampara koji je naglasio da imaju devet zaštićenih svjedoka, te da je sve još u osjetljivoj i ranjiovoj fazi postupka.

Osvrćući se na nekoliko vještačenje Alise, te insistiranje da ima amneziju, ali i na ostale aspekte istrage Čampara je naglasio da je osnovni cilj bio “da se neko zaštiti, da se opstruira istrage kako se ne bi došlo do izvršilaca krivičnog djela”.

“Od doktora se traži da promijene nalaz, da se napiše amnezija.Bilo je doktora koji na to nisu pristali, pa se traže drugi”, tvrdi Čampara.

Dalje naglašava da je za sve bio samo jedan razlog – da se sakriju izvršioci krivičnog djela.

Četverosoumnjičeni Hrvat je tokom saslušanja u Tužilaštvu BiH ispričao situaciju s lica mjesta – kada je došao Alisin otac i vidio svoje krvavo dijete i njenog mladića koji je ležao na cesti, uopšte joj nije prišao, nego je pričao nešto o nekom ukradenom autu”.

“Samo je jedan razlog za takvo ponašanje, a to je da je s njom prethodno razgovarao”, naglasio je tužilac.

Odbrane kažu da ne postoji osnov sumnje

Odbrane osumnjičenih tvrde da ne postoji osnov sumnje zbog čega su tražili da se prijedlog za pritvor odbije ili da se eventualno zamijeni mjerama zabrane.

Nina Kisić i Goran Dragović govorili su i o zdravstvenom stanju njihove branjenice Alise Ramić, ranije Mutap, ali je sutkinja Tatjana Kosović zabranila da se to spominje u javnosti.

Advokati su, također, naglasili da je Alisa Tužilaštvu BiH nekoliko puta nudila da bude vještačena i da se podvrgne poligrafu.

“Dvije godine insistira da se vještači kako bi se konačno utvrdila istina”, naglasila je Kisić.

“Dovedite eksperte i riješimo pitanje amnezije. Sve nas ovako držite kao taoce”, dodao je Dragović.

On se detaljno osvrnuo na svaki navod tužilaštva, navodeći da ne stoji tvrdnja za organiziranu grupu koja je redovito u kontaktu: “Zijad Mutap pet mjeseci nikada nije kontaktirao Alisu. Nas je nekoliko puta pitao kako je, i to je to”.

Veljko Ćivša koji brani Veljovića spomenuo je pred koji se trenutno vodi pred Vrhovnim sudom FBiH. Radi se, podsjetimo, o predmetu protiv Ljube i Bekrije Seferovića, koji su dva puta oslobođeni optužbe za saobraćajnu nesreću koja je za posljedicu imala smrt Dženana Memića. Njima će se ponovo suditi pred Vrhovnim sudom FBiH.

“Dok se ovaj predmet ne okonča neizvjesna je i sudbina ovog predmeta”, kazao je Ćivša.

Advokat četveroosumnjičenog Mirsad Arlasnagić također je naglasio da je prijedlog za pritvor neosnovan, a tokom svog obrazlaganja spomenuo je da su dvojica uposlenika Direkcije, čak, i nagrađeni za “predmetno djelovanje”. Nagrada je uslijedila dva dana nakon kritične večeri 8. februara 2016.

U ponedjeljak ročište Mutapu i Dupovcu

Zijad Mutap i nekadašnji šef Jedinice za saobraćajne istrage MUP-a KS Hasan Dupovac mjesecima su već u pritvoru. Osumnjičeni su za organizirani kriminal u vezi sa ometanjem istrage.Njima je u ponedjeljak ročište na kojem će se razmatrati prijedlog za produženje pritvora.

U pritvoru je i policajac Josip Barić, osumnjičen da nije izuzeo krvavi džemper Alise Mutap, koji je kasnije s KCUS-a vraćen njenoj porodici, a potom i uništen.

Razni Bakiri i Asimi

Arijana Memić sinoć je gostovala na Face TV, a na pitanje ko su moćnici i opasni tipovi koji istragu zataškavaju, odgovorila je da je “jasno da je jasno da to neko diriguje s vrha države”.

“Znate kako kažu, ima Bakir, ima raznih Bakira. Ima Asim, ima raznih Asima. Ima vječitih studenata, ima raznih studenata. Ne znam, saznat će se ako Bog da uskoro, izjavila je Arijana Memić.

Pare iz inostranstva

Ožegović je danas pred sutkinjom Tatjanom Kosović rekao da mu je nadimak Muki, a i danas je zaposlen u hotelu. Hrvat je i dalje uposlenik Direkcije, dok je Veljović penzioner. Alisa je kazala da ima srednju stručnu spremu i da je nezaposlena.

Svi imaju izabrane advokate.

Podsjetimo i da je Alisin otac Zijad Mutap, također, na prvom ročištu za pritvor izjavio da je nezaposlen. Sutkinja ga je tada pitala kako se izdržava na šta je odgovorio “od pomoći ljudi koji mi šalju pare iz inostranstva”.