Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Almazu Neziroviću preinačena kazna s dvije na šest godina

BiH

almaz nezirovic

Nakon žalbe Tužiteljstvo BiH prevostupanjska presuda u predmetu protiv Almaza Nezirovića (1959.) preinačena je sa prvobitne dvije godine, na šest godina zatvora.

U vezi s tim, Tužiteljstvo BiH saopćilo je da je zadovoljno uvaženom žalbom u predmetu protiv optuženog za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Dervente.

Optuženi se tereti da je, u svojstvu pripadnika HVO-a i stražara u logoru na Rabiću u Derventi, počinio zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti koje su bile zatvorene u logoru, u proljeće i ljeto 1992. godine.

Optužnica Tužiteljstva BiH teretila ga je za ratni zločin protiv civilnog stanovništva nad najmanje 30 žrtava, od kojih su neke bile osobe starije životne dobi, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Procesuiranje optuženog realizirano je nakon što je Tužiteljstvo BiH ostvarilo suradnju sa partnerskim institucijama u SAD, što je dovelo do lociranja, identificiranja i izručenja optuženog iz Sjedinjenih Američkih Država, gdje je boravio više godina, a nakon čega je 3. jula 2015. izručen pravosuđu BiH.

Tužiteljstvo BiH, istovremeno, izražava zahvalnost pravosuđu Sjedinjenih Američkih Država, na suradnji i pomoći da ratni zločini ne ostanu nekažnjeni.