Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Academia Scientiarum et Artium Europaea

Almir Badnjević izabran za redovnog člana Evropske akademije nauka i umjetnosti

almir badnjevic – facebook (1)

Akademik Badnjević će zvanično primiti i diplomu Akademije na svečanoj inauguraciji 5. marta naredne godine u Salzburgu, Austrija, kao jedan od najmlađih članova

Profesor dr. sci Almir Badnjević, redovan član Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini, te direktor verifikacionog laboratorija „Verlab“ na osnovu njegovog naučnog i stručnog doprinosa u svijetu, izabran je za redovnog člana Evropske akademije nauka i umjetnosti u Salzburgu u disciplini Tehničke nauke, saopćeno je iz IANUBiH.

Akademik Badnjević će zvanično primiti i diplomu Akademije na svečanoj inauguraciji 5. marta naredne godine u Salzburgu, Austrija, kao jedan od najmlađih članova.

Evropska akademija nauka i umjetnosti (Academia Scientiarum et Artium Europaea) je međunarodna akademska organizacija, transnacionalna, interdisciplinarna, u koju je uključeno oko 2.000 vrhunskih naučnika i umjetnika koji se bave pitanjima s kojima se suočava savremena Evropa i svijet. Među njenim članovima nalazi se i 35 Nobelovaca kao i papa Benedict XVI. Akademiju čine vodeći naučnici, umjetnici i donosioci odluka, koji su posvećeni inovativnom istraživanju, interdisciplinarnoj i transnacionalnoj saradnji, kao i razmjeni i širenju znanja. Članovi Akademije biraju se zbog svojih izuzetnih dostignuća u nauci, umjetnosti i upravljanju.

Uspostavljen je i Univerzitet Akademije: Alma Mater Europea, koja daje znanje svojih akademika mladima. Bez usmjerenja na financijsku dobit, ova akademija je osnovana sredstvima Evropske unije u Salzburgu 1990. godine, inicijativom kardio-hirurga Felixa Ungera iz Salzburga, bečkog nadbiskupa Franza Königa, te politologa i filozofa Nikolausa Lobkowicza.

Članove je nominirao i izabrao Senat Akademije, zbog zasluga na području znanstvenih istraživanja i drugih dostignuća. Članstvo je priznanje i nagrada za znanstveni rad. Članovi Akademije su organizirani u sedam znanstvenih disciplina: Humanistika, Medicina, Umjetnost, Prirodne znanosti, Društvene nauke, Pravo i ekonomija, Tehničke nauke i Nauke o okolišu, te Svjetske religije.