Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Alon Ben-Meir: Erdogan ne štedi da bi BiH odgurnuo što dalje od EU

erdogan_izetbegovic_bakir_sebija_emine_zetra_3

Američki analitičar i ekspert za Bliski istok Alon Ben-Meir ustvrdio je da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan želi odgurnuti BiH što dalje od Evropske unije, a za to ne štedi politički uticaj niti finansijske resurse.

Ben-Meir tvrdi i da se Turska nalazi u ekonomskim poblemima, pogotovo sa svojom valutom, lirom, ali da to nije spriječilo pojedine bosanskohercegovačke političare da se približe Erdoganu.

„Turska ekonomija se neće oporaviti uskoro. Nekada se jedan dolar mijenjao za dvije lire, a sada je potrebno šest lira. Erdoganova obećanja o velikim investicijama u BiH su nerealna. Nezaposlenost među mladima u BiH je izuzetno velika, iznosi čak 60 posto“, naveo je Ben-Meir te podsjetio da je BiH dozvolila Erdoganu da u Sarajevu održi i predizborni skup, iako su to zabranile mnoge države u EU.

„Balkan je za Erdogana regija u kojoj može ostvariti svoje političke ciljeve, dok nastoji potkopati uticaj Evropske unije. On je za pojedine građane BiH lider kojem vjeruju, pa čak i spasitelj. Već više od decenije Erdogan širi svoj uticaj u BiH, a obećao je i izgradnju autoputa  između Beograda i Sarajeva u vrijednosti od 3,5 milijardi dolara. Međutim, izgradnja ovog puta još nije počela zbog nedostatka finansijskih sredstava“, tvrdi Ben-Meir u svojoj analizi.

On je podsjetio da su brojni evropski lideri u proteklom periodu izrazili zabinutost zbog rasta uticaja Turske na Balkanu. Također, citirao je pojedine analitičare iz BiH koji su se pitali: „kakvu je BiH uopće imala korist od Erdoganovog skupa koji je održan u Sarajevu?“

Erdogan u Zetri

„Erdogan u BiH provodi medijsku kampanju. On finansira određene medije i nevladine organizacije kako bi ostvario svoje političke ciljeve. Ali sada, zbog ekonomske krize, to postaje sve teže za nastaviti“, naveo je Ben-Meir.

Dodao je da građani BiH trebaju znati da se Erdogan sve više približava Iranu i Rusiji.

„On je napustio principe i vrijednosti Evropske unije. Razvoj demokratije u BiH uopće nije u njegovom interesu. Bh. lideri trebaju povesti zemlju ka EU i biti oprezni sa Erdoganom koji želi manipulriati s njima korištenjem islama, kako bi ostvario svoje ciljeve“, naveo je Ben-Meir za City Watch.