Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ustav KS: Bošnjacima, Hrvatima i Srbima minimum od 20 posto u Gradskom vijeću

skupstina ks
FOTO: I. Kralj

Skupština Kantona Sarajevo danas je usvojila amandmane na Ustav Kantona Sarajevo kojima su utvrđene vlastite nadležnosti Grada Sarajeva kao jedinice lokalne samouprave i način finansiranja jedinica lokalne samouprave u Kantonu.

Ministar pravde i uprave KS-a Mario Nenadić je potvrdio da se usvajanjem amandmana vrši i usaglašavanje s nadležnostima Grada utvrđenim članom VIA – Ustava Federacije BiH, provodi odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti sva tri naroda na teritoriji FBiH.

Također su utvrđeni službeni jezici i pisma u Kantonu Sarajevo, uređuje sastav i mandat Gradskog vijeća, imovina jedinica lokalne samouprave, rokovi za implementaciju amandmana i preuzimanja nadležnosti od jedinica lokalne samouprave.

Nadležnosti se odnose i na održavanje javne čistoće i upravljanje čvrstim otpadom, snabdijevanje prirodnim gasom, daljinsko grijanje, organiziranje i unapređenje gradskog javnog prijevoza.

Ministar Nenadić je istakao da je ovo prvi korak, da Ustav ne rješava sve probleme, ali da stvara uvjete za implementaciju presude Ustavnog suda FBiH, koji je potvrdio višestruku povredu prava lokalnih zajednica na lokalnu samoupravu od Kantona Sarajevo.

Naglasio je da su ponuđena dobra rješenja, te najavio nastavak aktivnosti na daljnjem administrativno-pravnom uređenju Kantona donošenjem niza zakona o lokalnoj samoupravi, pripadnosti javnih prihoda, imovini Kantona te usklađivanju zakona Kantona i Grada.

Amandmane L–LVII (50-57) su pripremili Ministarstvo pravde i uprave i Vlada KS-a, i to u skladu s Ustavom Federacije BiH i presudama Ustavnog suda FBiH, Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH.

Amandmanima je pored ostalog utvrđeno da Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, kao konstitutivnim narodima, pojedinačno se garantuje minimum od 20 posto u Gradskom vijeću, a pripadnicima ostalih, najmanje dva mjesta bez obzira na izborne rezultate.

Ministar Nenadić je zastupnicima Skupštine KS-a i Vladi KS-a zahvalio na saradnji i što su ukazali na važnost donošenja amandmana te da je ovo prvi korak u jednoj od najvećih poslijeratnih ustavnopravnih reformi u KS-u.