Poznata novinarka

Amanpour uz fotografiju iz Potočara: Bila sam tamo, svi mi znamo ko je kriv

amanpour

Objava je reakcija na dodjelu Nobelove nagrade za književnost kontroverznom ovogodišnjem dobitniku Peteru Handkeu

Poznata novinarka CNN-a Christiane Amanpour, koja je za ovu televiziju godinama izvještavala o ratovima diljem svijeta, između ostalog i tokom agresije na BiH, poručila je da se zna ko je kriv za genocid koji se dogodio u Srebrenici 1995. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Bila sam tamo. Svi mi znamo ko je kriv”, napisala je Amanpour na društvenoj mreži Twitter uz fotografiju na kojoj se nalazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Objava je reakcija na dodjelu Nobelove nagrade za književnost kontroverznom ovogodišnjem dobitniku Peteru Handkeu. U tagovima je napisala: “#handke #bosnia #BosniaWarJournalists”.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Dodjela Nobela Handkeu na Kosovu i u regionu izazvala je brojne negativne reakcije, a održan je i protest ispred Ambasade Švedske u Prištini.

Veliki protest protiv Švedske akademije najavljen je za 10. decembra u Stockholmu, kada će dobitnicima biti uručena Nobelova nagrada.