Ambasada Njemačke u Sarajevu: Zahtjev za vizu moguće predati samo lično

njemacka-ambasada

Ambasada Njemačke u Bosni i Hercegovini saopštila je da se zahtjev za vizu može podnijeti samo lično, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, reakcija ambasade Njemačke uslijedila je s obzirom da u posljednje vrijeme u Bosni i Hercegovini različite firme, odnosno agencije za zapošljavanje, uz naplatu, nude posao u Njemačkoj. Navodno, ta ponuda uključuje i dobijanje vize u njemačkoj ambasadi.

“Njemačka ambasada u Sarajevu izričito napominje da izdavanje vize u svrhu zapošljavanja posredstvom neke agencije nije moguće. U svakom slučaju, zahtjev za vizu u svrhu zapošljavanja se mora podnijeti lično. Lično prisustvo podnosioca zahtjeva u Odjelu za vize je obavezno”, navode iz ambasade Njemačke u BiH.

Agencije za navodnu uslugu pribavljanja radne vize traži 400 eura i više, a stvarna cijena vize u ambasadi je 120 KM (60 eura).

Iz ambasade Njemačke navode da se informacije o zapošljavanju u Njemačkoj mogu naći na web stranici njemačke ambasade (www.sarajewo.diplo.de ).

“Jedino informativni listovi ambasade mogu pružiti službene i pouzdane informacije”, poručuju iz ambasade Njemačke u BiH.