Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ambasada Rusije: Referendum pitanje unutrašnje politike BiH

ivancov-dodik

Ambasada Ruske Federacije u BiH smatra da je provođenje referenduma u Republici Srpskoj, o čemu se danas raspravlja u Narodnoj skupštini RS-a, pitanje unutrašnje politike Bosne i Hercegovine.

U saopćenju iz Ambasade se navodi kako im je poznato da postoje ozbiljne zamjerke prema pravnom sistemu u zemlji.

– Između ostalog, ne samo različite bosanskohercegovačke političke snage, ali i mnogobrojne predstavnici međunarodne zajednice priznaju njegovu neefikasnost. U vezi s tim smatramo da je neophodno prije svega prevazilaziti razloge problema, a ne umjesto toga usmjeravati sve snage za borbu protiv njihovih vidljivih posljedica. Skrećemo pažnju i na činjenicu da takozvani „strukturalni dijalog“ o reformi pravnog sistema koji je pokrenut od strane Evropske unije 2011. godine do sadašnjeg vremena nije dao rezultate i prema tome zabrinutost srpske zajednice u BiH ostaju bez odgovora – navodi se u saopćenju.

Kada je riječ o događajima posljednih sedmica, iz Ambasade tvrde da se problem očigledno još više zaoštrio.

– Bez presedana politizacija komemorijalnih manifestacija u Potočarima povodom 20. godišnice tragičnih događaja i napad na jednog od visokih gostiju, predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, napore za lobiranje poznatog jednostrano usmjerenog nacrta rezolucije u Savjetu bezbjednosti UN-a i situacija oko hapšenja u Švajcarskoj i ekstradiciji u BiH Nasera Orića – sve ovo, nažalost, nije doprinosilo učvršćenju pomirenja u zemlji. U takvim uslovima optuživati samo jednu od strana za neefikasnost sistema najmanje nije fer. Ubijeđeni smo da sva komplikovana pitanja koja se neizbežno pojavljivaju mora se rješavati kroz postojeće unutrašnje bosanskohercegovačke procedure, uz uzajamno poštovanje i ravnopravan dijalog. Međunarodna zajednica ima važnu ulogu unutar BiH, ali ona bi trebala podsticati direktan dijalog između zainteresovanih strana, a ne pokušavati da se mješa u unutrašnje stvari BiH. Takav stav mi smo zauzeli tokom današnje rasprave oko ovog pitanja na sastanku ambasadora država-članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mirovnog sporazuma. Nažalost nisu nas čuli, i kao rezultat, mi nismo bili u mogućnosti da se pridružimo izjavi ostalih članova Vijeća, koju smatramo neblagovremenom i kontrproduktivnom za procese međuetničkog pomirenja u BiH – navodi se u saopćenju iz ruske ambasade.