Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

O javnim nabavkama

Ambasada SAD-a: Javni novac se ne smije koristiti za bogaćenje korumpiranih političara!

americka ambasada bih

Iz Američke ambasade traže da Dom Naroda usvoji zakon o javnim nabavkama u skladu sa evropskim standardima, ali kakve su šanse za tako nešto?

Iz Američke ambasade u BiH večeras su se oglasili važnom porukom za bh. vlasti kojom traže da se konačno usvoji Zakon o javnim nabavkama u skladu sa međunarodnim standardima.

Iz Ambasade SAD-a su jasni; Javni novac se mora koristiti za dobrobit građana, a ne za bogaćenje korumpiranih političara i javnih funkcionera.

Piše: A. DUČIĆ

Proteklih dana Fokus je problematizirao način kako se u BiH provode javne nabavke, budući da od 10 javnih nabavki čak ih devet ima koruptivne elemente.

Na godišnjem nivou se u BiH putem javnih nabavki obrne i do tri milijarde KM.

– BiH je očajnički potrebna reforma javnih nabavki. Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi trebao učiniti pravu stvar i usvojiti dugo odlagani nacrt zakona usklađen sa međunarodnim standardima i donijeti više transparentnosti u proces javnih nabavki – poručili su večeras iz Ambasade SAD u BiH.

Treba naglasiti da Dom naroda PSBiH zasjeda u ponedjeljak, a na dnevnom redu ovog doma naći će se nacrt ovog zakona koji koliko-toliko poboljšava aktuelni odnosno uvaženi su određeni prijedlozi organizacije Transparency International kao i Delegacije EU u BiH.

Međutim, prošlosedmična sjednica Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH odgođena je zbog nedostatka kvoruma jer se na njoj nisu pojavili Marina Pendeš (HDZ), Nikola Špirić (SNSD) i Denis Bećirović (SDP), pa je upitno hoće li se na Domu naroda o nacrtu zakona o javnim nabavkama raspravljati jer se bez mišljenja komisije tačke skidaju s dnevnog reda.

Treba podsjetiti i da su HDZ i SNSD na sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda oborili zakon o sprječavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, koji je također jedan od tri ključna za dobijanje kandidatskog statusa BiH.