Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

evakuacija stanovnika

Velika kolona automobila sa stanovnicima Mariupolja kreće prema Zaporižju

maripol2 (1)

Podsjećamo, 7. maja evakuirani su civili – žene, djeca i starci, koji su se nalazili u skloništima tvornice Azovstal u Mariupolju

Veliki evakuacijski konvoj automobila sa stanovnicima blokiranog Mariupolja, koji čekaju tri dana, kreće prema Zaporožju, izvijestio je savjetnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andryushchenko, prenosi Ukrinform.

– Mariupolj. Evakuacija. Dobre vijesti. Ogromnoj koloni automobila s stanovnicima Mariupolja (od 500 do 1.000 automobila), koja je čekala više od tri dana, konačno je dopušteno da uđe u Zaporižje. Konačno, čekamo stanovnike Mariupolja, napisao je Andryushchenko.

Ruska agresija je izazvala jednu od najvećih humanitarnih katastrofa u Mariupolju. Grad je blokiran od strane okupatorskih ruskih snaga više od dva mjeseca. Bombardirali su stambene četvrti i civilnu infrastrukturu, blokirali humanitarnu pomoć.

Podsjećamo, 7. maja evakuirani su civili – žene, djeca i starci, koji su se nalazili u skloništima tvornice Azovstal u Mariupolju.

Ukrajinska vojska još uvijek brani teritorij metalurške tvornice Azovstal koju ruske trupe neprestano granatiraju svim vrstama oružja i pokušavaju osvojiti. Među vojnicima u Azovstalu ima i nekoliko stotina ranjenika.

Više od 100.000 civila i dalje u blokiranom Mariupolju, tvrdi ukrajinska strana. Okupatorske snage oduzimaju im ukrajinske pasoše i nasilno ih odvode u Rusiju i druge dijelove okupiranog Donbasa.

– U Mariupolju zbog problema s vodoopskrbom prijeti zarazna katastrofa pa je potrebna potpuna evakuacija stanovništva grada, rekao je gradonačelnik Vadym Boychenko.