objava na twitteru

Ambasada SAD-a: Licemjerno je od Čovića i HNS-a da kritikuju zapaljivu retoriku

covic fena (1)

Odbacujemo nove geografske podjele unutar i prema suverenoj državi BiH, uključujući stvaranje trećeg entiteta, i ponavljamo našu predanost BiH kao jednoj zemlji s dva entiteta, tri konstitutivna naroda i Ostalima

“Licemjerno je da Dragan Čović i HNS kritikuju zapaljivu retoriku drugih političkih lidera i istovremeno prijete ‘institucionalnim i teritorijalnim preustrojem’ BiH”, stoji u poruci koju je Ambasada Sjedninjenih Država u Sarajevu danas objavila na svom Twitter nalogu.

U istoj poruci iz Ambasade SAD-a poručili su i sljedeće:

“Stav Sjedinjenih Država o suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH je dobro poznat i ostaje nepromijenjen.

Odbacujemo nove geografske podjele unutar i prema suverenoj državi BiH, uključujući stvaranje trećeg entiteta, i ponavljamo našu predanost BiH kao jednoj zemlji s dva entiteta, tri konstitutivna naroda i Ostalima.

Visoki predstavnik Schmidt dao je stranama šest sedmica da se uključe u dijalog o rješavanju hitnih pitanja funkcionalnosti i podjele vlasti. Vrijeme stranaka bilo bi najbolje potrošiti radeći upravo to, umjesto da upućuju antidejtonske prijetnje i razmjenjuju huškačke optužbe”, poručili su iz Ambasade SAD-a.