Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Ambasada SAD-a nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici: Priznati činjenice, poučavati istinu

Ambasada SAD
Foto: Ambasada SAD

Rezolucija u Srebrenici usvojena je danas s 84 glasa za. Protiv je bilo 19 zemalja, dok je 68 zemalja bilo suzdržano prilikom glasanja

“Sjedinjene Države s ponosom su sponzorirale rezoluciju Opće skupštine UN-a, koju su predložile Ruanda, Njemačka i Bosna i Hercegovina, kojom se obilježava genocid u Srebrenici 1995. godine i pozdravljaju njeno usvajanje”, stoji u objavi Amerčke ambasade u Sarajevu nakon što je Rezolucija izglasana.

U izjavi objavljenoj na oficijelnom Twitter nalogu Ambasade SAD-a još se dodaje:

“Ponovljeno poricanje genocida u Srebrenici čini međunarodno obilježavanje događaja iz 1995. još važnijim i hitnijim. U rezoluciji se ističe da se u i oko Srebrenice u julu 1995. dogodio genocid, što je neosporna činjenica koju su utvrdili Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, Međunarodni sud pravde i veliki broj forenzičkih dokaza.

Rezolucija ne cilja nijednu državu članicu i ne dodjeljuje kolektivnu odgovornost nijednoj grupi ljudi. Kao što rezolucija jasno kaže, svi imamo obavezu priznati činjenice, poučavati istinu, odati počast žrtvama, podržati stalne napore da se žrtve pronađu i identificiraju, te krivično goniti počinitelje. Ovi su koraci ključni za pomirenje”, poručili su iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Podsjećamo, Rezolucija u Srebrenici usvojena je danas s 84 glasa za. Protiv je bilo 19 zemalja, dok je 68 zemalja bilo suzdržano prilikom glasanja.