Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rezolucija o genocidu

Komšić ima poruku za vlasti RS-a, Lagumdžija: Usvojena je košarkaškim rezultatom

komsic lagumdzija becirovic
Foto: X

“Što se tiče države Bosne i Hercegovine, uprkos nervozi i nesuvislom ponašanju dijela zvaničnika iz manjeg entiteta koji u ovom historijskom trenutku nisu naročito bitni ni za historiju niti za bilo šta drugo”

Šef Misije Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija na svom je X profilu reagirao na usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

“Odlukom Generalne skupštine UN svaki naredni 11. juli je Medjunarodni dan refleksije i komemoracije Srebrenica 1995 genocida! Odluka je donesena ‘košarkaškim’ rezultatom 84 prema 19. U “gledalištu” je ostalo 68 “igrača”! Zahvaljujem svima koji su proteklih godinu bili zajedno!” napisao je Lagumdžija na svom X profilu.

Podsjetimo Lagumdžija je proteklih sedmica obavio brojne konsultacije i pregovore sa državama članicama kako bi podržale rezoluciju.

Povodom usvajanja oglasio se i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“Usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija stavljena je tačka na jedan višedecenijski proces, koji je započeo podizanjem optužnica za genocid, nastavljen izricanjem pravnosnažnih presuda pred međunarodnim sudovima i danas konačno završen usvajanjem Rezolucije u Ujedinjenim nacijama. Ovim je na svjetskom nivou nakon pravnog konsenzusa koji je izražen kroz presude suda oformljenog od strane Ujedinjenih nacija, postignut i politički konsenzus po pitanju genocida koji je izvršen u Bosni i Hercegovini odnosno u Srebrenici. Mišljenje onih koji se nalaze izvan postignutog pravnog i političkog konsenzusa uopće nije relevantno”, naveo je.

“BiH izlazi jača”

Potom je dodao:

“Ovo je također prilika da preživjele žrtve genocida, okrenu novu stranicu u životu, i krenu uzdignute glave, ponosno i dostojanstveno živjeti svoj život, svoji na svome, u svojoj domovini, u svojoj državi kao pobjednici nad zločincima koji sada truhnu u zatvorima. Također ovo je prilika i za sve one koji imaju društvenu i političku odgovornost prema počinjenom genocidu u njihovo ime, da izgrade novi odnos prema toj činjenici, odnos koji bi bio na liniji onoga što je civilizirano, ako sebi žele dobro.”

Na kraju je kazao kako BiH iz svega izlazi jača.

“Što se tiče države Bosne i Hercegovine, uprkos nervozi i nesuvislom ponašanju dijela zvaničnika iz manjeg entiteta koji u ovom historijskom trenutku nisu naročito bitni ni za historiju niti za bilo šta drugo, uprkos njihovim smiješnim najavama kataklizme, Bosna i Hercegovina iz svega ovoga izlazi jača, i to je ono što je najvažnije, jer jaka Bosna i Hercegovina jedini je garant onoga da genocid koji je počinjen više nije moguće ponoviti. U toj snazi naša je pobjeda”.