Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ambasada SAD-a: Pitanje popisa je važno za BiH

ambasada sad bih

Statistički podaci koji se dobiju popisom stanovništva neophodni su za društveno-ekonomski razvoj i planiranje. Taj proces važan je za Bosnu i Hercegovinu i ne treba biti predmet politizacije, rečeno je Feni u Uredu za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

U skladu sa Zakonom o popisu i preporukama Međunarodnog monitoring tima, iz Ambasade su pozvali sve sudionike da rade sa Agencijom za statistiku BiH na objavljivanju rezultata popisa i ispunjavanju svih zakonskih uvjeta.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH obavljen je 2013. godine, a kao krajnji rok za objavu tih rezultata u Zakonu o popisu postavljen je 1. juli 2016. godine. No, do maja ove godine nije bilo moguće usaglasiti metodologiju obrade podataka.

Direktor Agencije za statistiku Velimir Jukić 18. maja stoga je donio odluku o usvajanju jedinstvenog programa obrade popisne građe, ali ta odluka neprihvatljiva je za Republiku Srpsku i predstavnici vlasti smatraju je nezakonitom.

Narodna skupština RS-a stoga je na jučerašnjoj sjednici u Banjoj Luci odlučila da zatraži od Vlade RS-a da predloži entitetski zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, kako bi Zavod za statistiku RS-a mogao objaviti rezultate popisa u tom entitetu.