Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Ambasada SAD-a: Snažno osuđujemo negiranje genocida

Ambasada SAD
Foto: Ambasada SAD

Ambasada SAD-a osuđuju prijetnje zaposlenima u Memorijalnom centru Srebrenica

Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini osudila je prijetnje i zastrašivanje zaposlenima u Memorijalnom centru “Srebrenica” kao i osoblju koje je radilo na godišnjem ‘Izvještaju o poricanju genocida u Srebrenici’.

– Pozivamo nadležne institucije da temeljito istraže ove prijetnje i procesuiraju počinitelje. Snažno osuđujemo negiranje genocida, kao i iskrivljeno i nepošteno prikazivanje historije. I jednog i drugog u današnjoj Bosni i Hercegovini ima previše. Priznavanje i prihvaćanje činjenica vezanih uz genocid i ratne zločine počinjene tokom rata 1992.-1995. ključni su prvi korak prema pomirenju – stoji u objavi ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Navode da je to odgovornost koja leži na Bosni i Hercegovini kao cjelini, a ne samo na jednoj etničkoj skupini.

– Veličanje ratnih zločinaca bez obzira na njihovu etničku pripadnost kao i nastojanja da se osuđeni ratni zločinci rehabilituju ili minimiziraju njihove zločine razdire strukturu društva u zemlji raspirujući pri tome mržnju i netoleranciju. Ove radnje potkopavaju napore da se izgradi Bosna i Hercegovina u kojoj svi njeni građani uživaju miran i prosperitetan život – navodi se u objavi.