oštra reakcija

Ambasada SAD-a: Šovinistički stavovi i izjave Dodika zaslužuju reakciju

murphy dodik
Foto: Pixsell

Stavovi Sjedinjenih Država o državnosti BiH, kao i konceptu konstitutivnih naroda i Ostalih su poznati, ali šovinistički stavovi i izjave gospodina Dodika o njegovim sugrađanima zaslužuju reakciju, navodi se u saopštenju

Separatistička retorika Milorada Dodika i njegove prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine su opasne i njegovo destabilizirajuće djelovanje imat će negativne posljedice ne samo za njega, već i za sve građane ove zemlje gdje god da žive.

Njegova retorika i postupci dovode u opasnost evropsku perspektivu BiH, njenu demokratiju i ekonomiju, saopćili su iz Ambasade SAD.

– Ustav BiH je kristalno jasan – entitet nema ustavna ovlaštenja da se otcijepi od BiH. Sjedinjene Države su bile jednako jasne da je BiH suverena, jedinstvena država, a mi ostajemo privrženi njenom teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru. Sjedinjene Američke Države će nastaviti da pozivaju na odgovornost one koji pokušavaju potkopati BiH i njene institucije i pokušavaju destabilizirati zemlju i regiju.

Stavovi Sjedinjenih Država o državnosti BiH, kao i konceptu konstitutivnih naroda i Ostalih su poznati, ali šovinistički stavovi i izjave gospodina Dodika o njegovim sugrađanima zaslužuju reakciju.

BiH je multietnička zemlja u kojoj žive tri konstitutivna naroda – Bošnjaci, Hrvati i Srbi – i Ostali. Svi su Evropljani; svi su Bosanci i Hercegovci; i svi su državljani Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Države su pro-BiH jer podržavaju narode Bosne i Hercegovine – sve njih – poručili su iz Ambasade SAD.