Reagovanje

Ambasada SAD-a: VSTV ne razumije ulogu parlamenta

americka ambasada bih33

Zdrave demokratije trebaju provjere i balans, kaže se u reakciji Ambasade SAD-a

Današnji zaključci Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine pokazuju nedostatak razumijevanja uloge i značaja parlamentarnog nadzora. Zdrave demokratije trebaju provjeru i ravnotežu. Ne radi se samo o pravu parlamenta, nego o obvezi da sudstvo bude odgovorno građanima BiH, navodi se na Twitter profilu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće je tokom drugog dana sjednice usvojio Zaključke povodom Zaključaka Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji su doneseni na sjednici Predstavničkog doma koja je bila održana 26. juna.

U zaključku VSTVBiH se navodi da zaključak Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kojim traži od svih članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH da podnesu ostavke ni na koji način ne obavezuje članove VSTV-a.

Zaključak Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kojim se osniva istražna komisija tog doma za istraživanje stanja u pravosuđu a posebno Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, suštinski predstavlja, zaključio je VSTV, parlamentarni nadzor nad radom pravosuđa koji, kao takav, nije predviđen i dopušten pozitivnim propisima u Bosni i Hercegovini.

– Na taj način Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izlazi izvan nadležnosti Parlamentarne skupštine, te predstavlja grubo miješanje i nedopušten pritisak zakonodavne vlasti na rad pravosuđa, te kao takav narušava demokratski ustavni sistem trodiobne podjele vlasti – navodi se u zaključku VSTV-a.

Također se navodi da članovi VSTV-a te sudije i tužioci u Bosni i Hercegovini ni na koji način neće učestvovati u radu te istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.