Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Korak unazad

Ambasada SAD-a: Zabrinuti smo, pozivamo VSTV da preinači problematičnu odluku

Ambasada SAD
Foto: Ambasada SAD

Sistem koji je usvojilo VSTV umjesto žrijebanja otvara prostor za diskriminaciju, uključujući diskriminaciju putem zamrzavanja sadašnje etničke i rodne ravnoteže u Vijeću, upozoravaju iz Ambasade SAD-a

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini izrazila je duboku zabrinutost zbog promjena u Poslovniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH) koje su usvojene sedamnaestog januara.

Izmjene u članu 4 kojim se uređuje način uključivanja etničke i rodne ravnoteže u proces odabira na pozicije u VSTV predstavljaju veliki korak unazad, saopćili su iz Ambasade.

-Sistem nasumičnog žrijebanja iz člana 4 obezbjeđivao je važan element nepristrasnosti u procesu odabira – navode iz Američke ambasade u BiH.

Kako upozoravaju, sistem koji je usvojilo VSTV umjesto žrijebanja otvara prostor za diskriminaciju, uključujući diskriminaciju putem zamrzavanja sadašnje etničke i rodne ravnoteže u Vijeću.

-Time se garantuje da se sadašnji članovi mogu prijaviti za drugi mandat i umanjiti šanse za izbor kandidata koji ne zadovoljavaju fiksne etničke i rodne uslove koji idu u prilog sadašnjim članovima VSTV – navodi se u saopćenju za javnost.

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini, kao dugogodišnji partner vlasti BiH u procesu reforme pravosuđa, pridružuje se partnerima iz međunarodne zajednice i upozorava VSTV da bi ove izmjene mogle povećati mogućnost koruptivnog djelovanja i stvoriti utisak da članovi VSTV manipulišu procedurama zarad ličnih interesa.

-Nesretna je okolnost da u periodu kada se od VSTV očekuje da provodi reforme i poveća integritet pravosuđa te pomogne vraćanju povjerenja javnosti, neki članovi VSTV donose odluke koje još više utiču na formiranje negativnih percepcija javnosti o VSTV i pravosuđu u širem kontekstu. Američka ambasada zbog toga poziva VSTV da preinači ovu odluku – stoji u saopćenju u kojem Američka ambasada u BiH odaje priznanje manjem broju članova VSTV, na čelu sa predsjednikom Lagumdžijom, koji su radili na jačanju integriteta pravosuđa u skladu sa međunarodnim standardima tako što su glasali protiv ove pogrešne odluke.