razočarenje

Ambasada SAD: BiH zaostaje za svojim susjedima, manje pričajte, a više radite

americka-ambasada-sarajevo-bih

Bosna i Hercegovina se prema novom izvještaju nalazi na 90. mjestu od 190 mogućih, a BiH je na listi pala za još jedno mjesto

Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini putem Twittera je izrazila razočarenje što je Bosna i Hercegovina pala na 90. mjesto u svijetu u izvještaju Svjetske banke u oblasti jednostavnosti poslovanja.

Bosna i Hercegovina se prema novom izvještaju nalazi na 90. mjestu od 190 mogućih, a BiH je na listi pala za još jedno mjesto.

“Razočarani smo saznanjem da je BiH pala na 90. od 190. mjesto u izvještaju Svjetske banke ‘Jednostavnost poslovanja’. BiH zaostaje za svojim susjedima. Odgovorni akteri trebaju manje pričati, a više raditi na reformama kako bi ohrabrili privatni sektor i poboljšali klimu za investicije”, poručuju iz Ambasade SAD-a putem Twittera.

Prema novom izvještaju, na prvom mjestu je Novi Zeland, prate ga Singapur, Hong Kong, Danska, Južna Koreja i SAD.

BiH je na 90. mjestu, a ispred nje se nalaaze zemlje poput Butana (89), Zambije (85), Albanije (82), Mongolije (81), a iza su El Salvador (91), St. Lucia (93), Nepal (94), Samoa (98)…

Što se zemalja regije tiče, Slovenija je na 37. mjestu, Srbija na 44., Hrvatska na 51., Sjeverna Makedonija je na 17., dok je Svjetska Banka Kosovo stavila na 57. mjesto.