Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pisali vlastima kantona

Ambasada SAD i OHR: Neprimjeren politički utjecaj na policijski sistem u ZDK

zdj

Obraćamo vam se sa zahtjevom za saradnju u iskazivanju opredijeljenostivladavini zakona i poštivanju policijske nezavisnosti i integriteta sistema profesionalnog policijskog rada u Zeničko­ dobojskom kantonu, piše u pismu

OHR i Ambasada SAD-a u BiH zahtjevaju od vlasti da se povuku amndmani na Zakon o unutrašnjim poslovima Zeničko – dobojskog kantona jer su usmjereni ka nemprimjerenom zaobilaženju postojećih procedura i smjernica, te nametanju direktne političke kontrole nad policijskim sistemom u ovom kantonu, stoji u pismu koje je upućeno Vladi i Skupštini, saznaje BHRT.

Obraćamo vam se sa zahtjevom za saradnju u iskazivanju opredijeljenostivladavini zakona i poštivanju policijske nezavisnosti i integriteta sistema profesionalnog policijskog rada u Zeničko­ dobojskom kantonu, piše u pismu.

Javnosti i međunarodnim posmatračima djeluje da su nedavno predloženi amandmani na Zakon o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona prvenstveno usmjereni ka neprimjernom zaobilaženju postojećih procedura i smjernica, te nametanju direktne političke kontrole nad policijskim sistemom Zeničko – dobojskog kantona. Ovim amandmanima se dodatno ne unapređuje profesionalnost policije, iti se jača vladavina zakona i policijska nezavisnost.”

Posebno, odrednice kojima se predlaže snižavanje potrebnog čina za mjesto komesara policije će oštetiti karijerski sistem službe i komandnu policijsku strukturu Uprave policije Zeničko­ dobojskog kantona.

Ne vidimo nikakve dobrobiti od snižavanja profesionalnih standarda u policiji, pogotovo zato što postoji dovoljan broj kandidata i u Upravi policije Zeničko-dobojskog kantona i u drugim policijskm tijelima u BiH koji zadavoljavaju sadašnje kriterije odgovarajućeg čina i iskustva za mjesto policijskog komesara.

Traženje skraćenog postupka i drugi prijedlozi koj se direktno tiču sadašnjeg policijskog komesara u Zeničko-dobojskom kantonu stvaraju ubjedljivu percepciju da predloženi amandmani predstavljaju vrstu političkog napada na integritet zeničko­ dobojskog policijskog sistema.

OHR i Ambasada SAD-a zahtjevaju da gorepmenuti predloženi amandn1ani na Zakon o unutrašnjim poslovima Zeničko­ – dobojskog kantona budu povučen i i naposlijetku preusmjereni i na radnu grupu koju bi vodila Uprava policije i koja bi se sastojala od stručnjaka, u ključujući one iz međunarodnih organizacija, te drugih ovlaštenih predstavnika.

Na poslijetku, u svakom slučaju, važna pitanja koja se tiču javne sigurnosti, a koja su obuhvaćena ovim amandmanima, trebaju se rješavat i samo kroz redovnu skupštinsku proceduru koja će uključiti bitnu javnu raspravu i primjedbe,uključujući nevladin sektor i međunarodnu zajednicu.

Ukoliko Skupština nastavi sa procedurama usvajanja ovih amndmana , posebno kroz skraćeni postupak namijenjen za usvajanje zakona koji nisu složeni, dok pitanja koja se tretiraju ovim izmjenama zapravo jesu jako kompleksna- dovešće se u pitanje opredjeljenost Skupštine i njenih poslanika nezavisnosti policije, transparentoj dobroj vladavini zakona. Biće odgovornost svih onih koji su podržali ovaj pokušaj slabljenja integriteta policijskog sistema, stoji u zajedničkom pismu.