Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rukovodioci Parlamenta BiH

Funkcioneri SNSD-a i HDZ-a o izbornoj reformi: Krišto opet po CIK-u, Špirić doživio „prosvjetljenje“

Kristo i Spiric

Krišto najviše kritikovala nedavno istupe člana CIK-a Suada Arnautovića za kojeg je kazala da ga je u CIK izabrala SDA

Visoki dužnosnici HDZ-a BiH i SNSD-a, Borjana Krišto i Nikola Špirić, koji su u rukovodstvu dva doma Parlamenta BiH, govorili su danas na konferenciji Koalicije „Pod lupom“ o izbornoj reformi koja bi se trebala desiti u ovoj godini.

Piše: A. DUČIĆ

Krišto je mahom govorila o tome da je narušena jednakopravnost naroda odnosno nemogućnost legitimnog predstavljanja Hrvata u Predsjedništvu BiH i domovima naroda.

– Kada se postigne dogovor o ključnom pitanju i otkloni diskriminacija jednog cijelog naroda svakako se trebamo fokusirati i na pravno-tehničke popravke. Ne možemo ignorirati činjenicu da su članovi CIK-a izabrani mimo javne i transparentne procedure. Imajući to u vidu ne možemo govoriti o neovisnosti kada u njoj sjede osobe izabrane na prijedlog stranaka – kazala je Krišto koja je najviše kritikovala nedavno istupe člana CIK-a Suada Arnautovića za kojeg je kazala da ga je u CIK izabrala SDA.

Špirić koji sjedi u rukovodstvu Doma naroda i koji je učestvovao u sastavljanju Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva BiH na način da u su u tu grupu iz oba doma uglavnom predloženi članovi SNSD-a, HDZ-a i SDA, s izuzetkom Muniba Jusufovića (SBB) kazao je danas da u tu radnu grupu ipak treba uključiti opoziciju. Zašto odjednom promjena mišljenja, ostaje da se vidi.

– Mislim da nije kasno da to uradimo. Treba stvoriti takvu atmosferu da se ništa ne radi u zatvorenom prostoru i zato je uloga opozicije bitna. Pošto nam treba dvotrećinska većina u oba doma opozicija mora učestvovati. Mislim da će stvoriti pozitivna klima da ovaj prijedlog bude barem razmotren – rekao je on.

Dodao je da je bitno da se definiše cilj da ova godina bude godina reforme izbornog zakonodavstva i da se odredi dubina reforme.

– Jer smo se uvijek u BiH rukovodili principom sve ili ništa, i onda je na kraju često bilo ništa – kazao je on.