Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Očajnički potezi"

Ambasada SAD o odluci Dodika da prekine saradnju: Odabrao je opasan put izolacije

Banja Luka: Američki veleposlanik u BiH iskazao zabrinutost posljednjim potezima Republike Srpske
08.04.2022., Americki kutak, Banja Luka (BiH) – Michael Murphy, americki veleposlanik u BiH, odrzao je konferenciju za medije na kojoj je rekao da SAD nisu u BiH da bi ukidale Republiku Srpsku, ali postoji zabrinutost zbog poteza vlasti iz RS u poslednjem periodu. Murphy je istakao da je imao niz sastanaka sa predstavnicima vlasti, civilnim drustvom, te predstavnicima kulturnih institucija u Banjaluci. On je izrazio i nezadovoljstvo usvajanjem Zakona o drzavnoj imovini u RS i rekao da se to kosi sa ustavom i Daytonskim sporazumom, kao i da to pitanje treba rjesavati u institucijama, tako sto ce politicari sjesti i razgovarati. Rekao je i da se vec sreo sa Miloradom Dodikom. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

“To je put koji ne ide u korist stanovnika Republike Srpske, stanovnika za koje Dodik tvrdi da ih štiti”, naveli su iz američke ambasade u BiH

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH reagovali su na današnju najavu predsjednika RS-a Milorada Dodika da će Vlada Republike Srpske prekinuti kontakt sa službenim predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.

Kako su rekli iz Ambasade SAD-a u BiH, ovo je još jedan korak na opasnom putu koji je Dodik odabrao – putu izolacije i autoritarne vladavine.

– To je put koji ne ide u korist stanovnika Republike Srpske, stanovnika za koje Dodik tvrdi da ih štiti. Sjedinjene Američke Države imaju dugogodišnje radne odnose sa institucijama Republike Srpske, i mi ćemo nastaviti da pružamo pomoć građanima u Republici Srpskoj kao što smo to činili svih ovih godina. Nećemo pomagati režimu koji koristi autoritarnu taktiku protiv vlastitog naroda ili koji koristi dobronamjernu stranu pomoć da podrži neustavne ili antidejtonske aktivnosti. Dodikovo sve češće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih lidera nanosi štetu Republici Srpskoj. Dodikovi očajnički potezi stavljaju pod hipoteku budućnost svojih stanovnika, kako bi podržali njegov režim i korumpirane interese”, navodi se u reakciji Američke ambasade u BiH.