Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mreža za izgradnju mira

Izmjene Krivičnog zakona RS suprotne zahtjevima koje BiH mora ispuniti za članstvo u EU

mreza za izgradnuju mira

Medije vidimo kao partnere organizacija civilnog društva i pokretače promjena zajedno sa organizacijama civilnog društva, stoji u saopćenju Mreže za izgradnju mira

Udruženje Mreža za izgradnju mira, koalicija koja okuplja 225 članica, organizacija i škola iz cijele BiH koja čini sveobuhvatan napor usmjeren ka obnovi kvalitete društvenog i ekonomskog života u BiH, a djeluje sa ciljem da gradi održivi mir oglasila se saopštenje za javnost povodom usvajanja Nacrta izmjena Krivičnog zakona Republike Srpske.

Mreža za izgradnju mira protivi se usvajanju Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske, usvojenim tokom drugog dana nastavka Druge redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske 23. marta 2023. godine.

-Pomenute izmjene i dopune, kojima se između ostalog kriminalizuje kleveta, suprotne su zahtjevima koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti za otvaranje pregovora i punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Svoje prigovore na nacrt smo poslali i Narodnoj skupštini Republike Srpske priključivši se organizacijama u Bosni i Hercegovini – saopćeno je iz Mreže za izgradnju mira.

Kako dalje navode, Bosna i Hercegovina, i svi nivoi vlasti moraju biti garant slobodi izražavanja, slobodi i nezavisnosti medija i zaštiti novinara_ki.

-Kriminalizacija klevete u Republici Srpskoj, ukoliko bi izmjene Krivičnog zakona RS bile usvojene, pogoršat će stanja tih sloboda. Zbog straha od tužbi, mediji i uposleni_e u medijima često su skloni autocenzuri. Medije vidimo kao partnere organizacija civilnog društva i pokretače promjena zajedno sa organizacijama civilnog društva – stoji u saopćenju Mreže za izgradnju mira iz koje dodaju da se usvajanjem izmjena zakonika pravi korak nazad u osiguravanju poticajnog okruženja za civilno društvo i ograničava se djelovanje organizacija civilnog društva u Republici Srpskoj.

-Održivi mir jedini je ispravan put koji Mreža za izgradnju mira gradi i poziva sve građane i građanke Bosne i Hercegovine da im se na tom putu pridruže. Sloboda izražavanja je garant napretka i demokratskog društva koja se ovom odlukom vraća korak nazad – stoji u saopćenju.