reagovali na twitteru

Ambasada SAD o odluci NSRS-a: Zakon koji RS gura ka još većem autoritarizmu

Michael Murphy
Foto: Pixsell
Michael Murphy

“Ovaj zakon će staviti nevladine organizacije pod povećan pritisak, učiniti ih podložnim krivičnom gonjenju za legitimne aktivnosti i smanjiti njihovu sposobnost da pružaju važne socijalne usluge za javnost”

Narodna skupština RS na današnjoj sjednici je usvojila “Zakon o stranim plaćenicima”. U pitanju je zakonsko rješenje kojim se predviđa uspostava posebnog registra neprofitnih organizacija dobilo je značajnu podršku vlasti.

Povodom ove odluke NSRS, oglasili su se i iz Ambasade SAD u BiH na Twitteru.

-Nedavno usvajanje od strane NSRS u prvom čitanju Nacrta Zakona o posebnom registru i transparentnosti rada neprofitnih organizacija predstavlja još jedan potez Vlade RS da ograniči osnovne slobode i građanske slobode stanovnika RS.

Ovaj zakon će staviti nevladine organizacije pod povećan pritisak, učiniti ih podložnim krivičnom gonjenju za legitimne aktivnosti i smanjiti njihovu sposobnost da pružaju važne socijalne usluge za javnost.

Ovaj zakon gura RS prema većem autoritarizmu i žrtvuje interese stanovnika RS-a u demokratskoj i prosperitetnoj budućnosti uskim, sebičnim interesima rukovodstva RS-a koji namjerava da se obogati na račun ljudi za koje tvrde da ih predstavljaju – navode iz Ambasade SAD.