Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reakcije

Ambasada SAD podržala Schmidta: Zabrane negiranja genocida usvojiti u Parlamentu BiH

americka ambasada bih

U njegovom pismu se navodi da bi usvajanjem ovog zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH visoki predstavnik van snage stavio raniji zakon kojim se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca

Američka ambasada u BiH podržala je inicijativu visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da se odgovarajuće izmjene Krivičnog zakona BiH kojim bi se, između ostalog, kažnjavalo i negiranje genocida, usvojilo u Parlamentu BiH.

Piše: A. DUČIĆ

Poručili su da podržavaju da se ovakvi procesi odvijaju u domaćim institucijama, istovremeno naglasivši da negiranje genocida i glorifikacija ratnih zločinaca vrijeđa porodice žrtava, dok zemlja postaje talac podjela iz prošlosti.

Kako smo objavili, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt pozvao je poslanike i delegate u u Parlamentamoj skupštini Bosne i Hercegovine da usvoje zakon kojim bi se zabranili određeni oblici govora mržnje, uključujući i negiranje svakog genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca.

U njegovom pismu se navodi da bi usvajanjem ovog zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH visoki predstavnik van snage stavio raniji zakon kojim se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, a koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Taj zakon, pojasnio je Schmidt, bio bi na snazi dok Parlamentarna skupština BiH ne bi usvojila nove izmjene Krivičnog zakona BiH.