izmjene izbornog zakona

Ambasada SAD: Schmidtova odluka rješava probleme koji godinama opterećuju FBiH

americka-ambasada-bih

“Četiri godine nakon izbora 2018. godine, u Federaciji BiH nisu provedeni rezultati izbora, a Ustavni sud Federacije gotovo je paralizovan”

Ambasada SAD-a u BiH pozdravila je današnju odluku visokog predstavnika Schmidta da ojača stabilnost i funkcionalnost Bosne i Hercegovine kroz izmjene Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i Izbornog zakona BiH. Ova akcija je bila i hitna i neophodna.

Kako se navodi u reakciji, odluka visokog predstavnika se bavi problemima koji već dugi niz godina muče Federaciju Bosne i Hercegovine.

“Četiri godine nakon izbora 2018., Federacija nije implementirala rezultate, a Ustavni sud Federacije je gotovo paraliziran. Ovo je lišilo stanovnike Federacije njihovih ustavnih prava, podrilo vladavinu zakona i ohrabrilo etnonacionaliste širom BiH. Zajedno, ovi problemi ugrožavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH”, kažu iz Ambasade SAD-a u BiH.

Kako su dodali, godinama su političke stranke imale više mogućnosti da riješe neriješene probleme funkcionalnosti i podjele vlasti u Federaciji, uključujući august i septembar kada ih je visoki predstavnik pozvao da traže kompromis u dobroj vjeri.

“Umjesto da to učine, mnogi od njih su pronašli nove načine da napadnu institucionalni integritet ove zemlje. Građani BiH trebaju i zaslužuju funkcionalnu vlast koja odgovara na sve veći broj unutrašnjih i vanjskih kriza. Disfunkcija nije samo neodgovorna, već je i opasna”, dodaju.

Kada je vladajuća koalicija Republike Srpske poduzela korake za podrivanje državnih institucija i integriteta BiH, međunarodna zajednica je poduzela akciju da sankcioniše odgovorne lidere, naglašavaju iz Ambasade SAD-a.

“Kada su lideri iz vlastitih interesa pokušali da finansiranje izbora drže kao taoce, međunarodna zajednica je poduzela akciju da CIK-u obezbijedi resurse neophodne za održavanje izbora i zaštitu demokratskih prava građana BiH. Međunarodna zajednica ne može dozvoliti da se nefunkcionalnost Federacije nastavi još četiri godine, i ne može više vjerovati u prazna obećanja i opredjeljenja političkih lidera da će ovoga puta pregovarati u dobroj vjeri, praviti smislene kompromise i oni će interese naroda koje predstavljaju staviti iznad svojih, uskih etnonacionalističkih ili finansijskih interesa. Prošlo je vrijeme za prazna papirna obećanja od lidera koji uporno ne ispunjavaju”, naglasili su.

Istakli su da će sve stranke će u amandmanima pronaći ono što im se sviđa i što im se ne sviđa.

“Neki će biti razočarani što ova odluka ne mijenja temeljnu strukturu vlasti u BiH. Dejtonski mirovni sporazum definirao je BiH kao jednu državu koja se sastoji od dva entiteta, tri konstitutivna naroda, ostalih i svih građana. Visoki predstavnik ne može mijenjati dejtonski ustav; to je odgovornost političkih stranaka u BiH, kako je naglasio Evropski sud za ljudska prava. Odgovornost visokog predstavnika je da provede Dejtonski mirovni sporazum. Ovo uključuje osiguranje da institucije BiH i njihovi mehanizmi podjele vlasti funkcionišu. Ako ne funkcionišu, onda građani ne mogu raspravljati i odlučivati ​​da li i kako žele promijeniti način na koji se njima upravlja”, ističu.

Zaključili su da je vraćanje funkcionalnosti Federacije prvi korak ka ponovnom uspostavljanju unutrašnje ravnoteže koju BiH zahtijeva da bi se pozabavila pitanjima upravljanja, pružila prosperitet, odgovorila na šire geopolitičke izazove i osigurala svoje mjesto u evroatlantskoj zajednici naroda.

“Sjedinjene Države snažno podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine. Sada je na političkim liderima Federacije da iskoriste ovu priliku da ostave po strani svoje razlike, rade na napretku i izgrade bolju budućnost za one koje predstavljaju. Oni koji žele da razbiju institucije ove zemlje, bilo iz Federacije ili iz Republike Srpske, u korist svojih političkih interesa, odgovaraće”, zaključuju iz Ambasade SAD-a.